Adrian Badila, Secretar de Stat: S-ar putea ajunge in timp si la necesitatea apelării la medierea de politici publice cu parti multiple

 

Adrian Badila, mediator autorizat, manager de proiect, consultant si trainer, a trecut de la activitea privata la o functie de demnitate publica.
Secretar de Stat in Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Adrian Badila, a acordat revistei MediereNet un interviu in exclusivitate avand ca subiect utilitatea medierii in administratia publica.

 

Adrian Bădilă

Adrian Bădilă, Secretar de Stat in Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

Medierenet: Care sunt atributiile care va revin in cadrul Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic?
Adrian Badila: Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic – MCPDC este un minister nou, apărut în scopul constituirii şi promovării unui cadru riguros şi organizat de consultări publice la nivelul înstituțiilor publice cu societatea civilă.
Rolul meu ca Secretar de Stat vizează în principal revigorarea aplicării Parteneriatului pentru o Guvernare deschisă, a legii accesului la informații de interes public și a legii transparenței decizionale de către instituțiile publice, cu accent pe administrația publică locală – instituția prefectului, servicii publice deconcentrate și indirect autoritățile locale.
Împreună cu colegii mei din minister și din alte ministere, facem demersuri pentru crearea unei culturi a transparenței și a dialogului în administrația publică.
Medierenet: Cum este trecerea de la aactivitatea privata intr-o functie de demnitate publica?
Adrian Badila: Trecerea s-a facut de la administrator de firmă de consultanță și training, manager de proiect la o fundație de prestigiu ce funcționează în domeniul protecției mediului, cu accent pe lupta împotriva schimbărilor climatice (poziții la care am renunțat) și cea de mediator asociat într-o societate civilă profesională, într-o funcție de demnitate publică. Pentru mine este o revenire pe o funcție cu rang de secretar de stat după 10 ani. Fiind o persoană mereu deschisă la noi provocări, trecerea într-o instituție publică s-a facut brusc și imi place să cred că si eficient; nu mă întrebați cum îmi suplinesc lipsa colegii din firmă și din fundație, că sigur nu le este ușor, dar unii dintre ei au mai trecut printr-o situație asemanătoare și acum 11 ani…

Medierenet: Este compatibila medierea cu activitatea in administratie?
Adrian Badila: Ca profesie este, însă eu îmi voi aloca tot timpul îndeplinitrea atribuțiilor de serviciu în funcția de demnitate publică în care am fost numit.

Medierenet: Este medierea luata in considerare, ca serviciu de interes public, in prezent sau in programe pe termen mediu sau lung in activitatea Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic?
Adrian Badila: În ceea ce privește activitatea Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, folosim deja facilitarea (ca alternativă de rezolvare a disputelor) pentru realizarea unor întâlniri eficiente în procesul de consultare publică și am asigurat asistență și altor ministere, pentru generarea unor modele de bună practică în parteneriatul cu societatea civilă. S-ar putea ajunge în timp și la necesitatea apelării la medierea de politici publice cu părți multiple, în principal în colaborare cu Cancelaria Primului Ministru – vom vedea cum vor evolua lucrurile.
Medierenet: Aveti in echipa colegi care sunt mediatori?
Adrian Badila: În echipa mica, dar dinamică din care fac parte la nivelul ministerului, eu sunt mediator autorizat, dar cursuri de formare ca mediatori au fost urmate si absolvite și de Ministrul Violeta Alexandru, dar și de Secretarul general și de Directorul de cabinet al ministrului.

Medierenet: Care sunt obiectivele d-voastra ca Secretar de Stat?
Adrian Badila: Obiectivele mele de ajutor de Ministru, se pliază pe prioritățile strategice asumate de MCPDC – creșterea transparenței în managementul public și al procesului decizional, promovarea priorităților strategice de guvernare, creșterea transparenței și a încrederii în procesul de selectare a reprezentanților societății civile în structurile consultative ale autorităților centrale și în structuri de tipul Consiliului Economic și Social și dezvoltarea și structurarea unui cadru permanent de dialog și consultare cu societatea civilă organizată și cu cetățenii
În plan personal particip la efortul echipei de a mișca lucrurile pentru realizarea unui parteneriat durabil administrație publică – societatea civilă, pentru o viață mai bună la nivelul societății românești.

Medierenet: Ce v-ati propus sa faceti pentru mediere din pozitia in care sunteti acum?
Adrian Badila: Medierea o consider o filozofie de viață și o tratez ca atare, ca parte implicată într-un proces de învățare socială; medierea în România se manifestă de peste 20 ani, ca ocupație de 16 ani și ca profesie de 10 ani. Am încredere în corpul profesional al mediatorilor și în Consiliul de Mediere că folosesc în continuare cele mai bune mijloace pentru promovarea medierii și dezvoltarea profesiei de mediator.

Medierenet: Doriti sa transmiteti un mesaj mediatorilor autorizati din Romania?
Adrian Badila: Sa gaseasca solutii in conditiile date! Sa isi faca meseria! Medierea merge inainte!

MediereNet

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie