Scrisoare deschisa privind Regulamentului UE nr. 524/2013 de solutionare online a litigiilor

 

Consiliul de Mediere a publicat marti, 16 februarie 2016 o scrisoare deschisa semnata de presedintele institutiei, Mugur Bogdan Mitroi si adresata primului ministru, Dacian Ciolos privind Regulamentului UE nr. 524/2013 de solutionare online a litigiilor.

scrisoare deschisaPrezentam textul integral al scrisorii deschise:

”In atentia domnului prim-ministru Dacian Ciolos

Consiliul de Mediere, organism autonom de interes public, infiintat in baza legii nr. 192/2006, modificata si completata, singura autoritate competenta din Romania care asigura organizarea si desfasurarea activitatii de mediere in virtutea prerogativelor legale, recunoscute si conferite institutiei noastre, adreseaza prezenta, cabinetului primului ministrului Dacian Ciolos, factor de decizie in domeniul transpunerii, adoptarii si implementarii legislatiei europene cu impact major asupra societatii civile romanesti in ceea ce priveste solutionarea alternativa a litigiilor prin metode ADR.

Potrivit Regulamentului UE nr. 524/2013 privind solutionarea online a litigiile precum si a Directivei 2013/11/UE privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum, din data 15 februarie 2016 a devenit functionala Platforma SOL – care faciliteaza solutionarea independenta, impartiala, transparenta, eficace, rapida si echitabila, pe cale extrajudiciara, a litigiilor dintre consumatori si comerciantii din Uniunea Europeana. Sistemul insa nu contine in prezent entitati de solutionare a litigiilor si pentru Romania si prin urmare nu se poate utiliza acest site pentru a rezolva un conflict cu un comerciant care are sediul in Romania.

Pana la data de 09 ianuarie 2016, Romania trebuia sa comunice Comisiei lista cu entitatile de solutionare alternativa a litigiilor care indeplinesc conditiile prevazute de Directiva 2013/11/UE, bazandu-se pe entitatile de solutionare alternativa a litigiilor existente cu o functionare corespunzatoare si adaptand domeniul lor de aplicare, medierea fiind principala modalitate de solutionare alternativa a litigiilor, dar din cauza mecanismului greoi si politicilor total neadaptate nevoilor societatii actuale in care traim, s-au creat blocaje care contravin intereselor cetatenilor si practicilor europene dezvoltate.

In prezent, pe platforma sunt inregistrate entitati de solutionare a litigiilor din 17 state membre, avand propriile norme si proceduri, iar majoritatea aplicand principala metoda alternativa la instanta de judecata, MEDIEREA. State precum: Austria, Belgia, Bulgaria, Franta, Grecia, Italia, Portugalia, Regatul Unit si Ungaria au notificat ca entitati de solutionare a litigiilor, institutiile de mediere, organizate pe criteriu teritorial, pe sectoare sau tipuri de activitate.

In Romania, formele de exercitare a profesiei de mediator sunt singurele entitati de solutionare alternativa a litigiilor existente, care se califica la nivel calitativ, de expertiza si cantitativ, iar Consiliul de Mediere, cu statut de „autoritate nationala” in domeniul solutionarii alternative a litigiilor, are o structura specializata in acest domeniu – Departamentul SAL – SOL.

In scopul realizarii obiectivelor de reforma la nivel institutional, a dezvoltarii pietei digitale unice in Europa, a cresterii increderii consumatorilor de a cumpara de pe internet precum si a incurajarii comerciantilor de a vinde peste hotare, este imperativa necesitatea considerarii drept entitate SAL a Consiliului de Mediere, si inregistrarea acesteia in lista entitatilor de solutionare pe platforma europeana, intrucat in prezent, consumatorii si comerciantii din Romania sunt lipsiti de beneficiile unei solutii simple, eficiente, rapide si necostisitoare in cazul litigiilor care decurg din tranzactiile online.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie