Contopirea pedepselor cand exista mai multe infractiuni. Vechiul vs noul Cod penal

 

Legestart.ro noteaza ca prin Incheierea de sedinta din data de 22.09.2015, pronuntata in Dosarul nr. 2.137/122/2014, Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala, in temeiul art. 475 si urmatoarele din Codul de procedura penala, a dispus sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile referitoare la chestiunea de drept:

coduri si ciocan“daca in aplicarea art. 585 alin. 1 lit. a din Codul de procedura penala, in cazul operatiunii de contopire a unei pedepse cu inchisoarea aplicate in temeiul Codului penal din 1968 pentru o infractiune savarsita sub imperiul acestei legi cu o pedeapsa cu inchisoarea aplicata in temeiul noului Cod penal pentru o infractiune savarsita sub imperiul Codului penal din 1968 se impune determinarea legii penale mai favorabile condamnatului in temeiul art. 5 din noul Cod penal sau se aplica legea in vigoare la momentul efectuarii operatiunii de contopire“.

Cum si-a motivat Curtea de Apel Bucuresti sesizarea ICCJ privind chestiunea de drept supusa dezlegarii?

Curtea de Apel Bucuresti, in calitate de instanta care a sesizat ICCJ cu chestiunea de drept supusa dezlegarii a apreciat ca operatiunea de contopire trebuie realizata in raport cu dispozitiile art. 39 din noul Cod penal, legea in vigoare la momentul contopirii, intrucat intr-o astfel de situatie nu este aplicabil art. 5 din noul Cod penal ce impune ca si conditie premisa lipsa unei hotarari definitive de condamnare.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie