Hotarare ICCJ privind calea de atac exercitata de succesorul cu titlu particular al reclamantului din litigiul initial
In conditiile in care persoana care a formulat contestatia in anulare nu a fost parte in cauza initiala, in virtutea principiului relativitatii efectelor hotararii judecatoresti, legea nu-i confera dreptul de a exercita o cale de atac impotriva hotararii pronuntate in litigiul de fond, searata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.
Faptul ca recurentul-contestator a cumparat imobilul de la persoana in favoarea careia s-a pronuntat hotararea, nu-i confera calitate procesuala activa in litigiul in care a fost parte vanzatoarea, daca aceasta nu a exercitat caile de atac prevazute de lege. Inalta Curte a precizat ca, desi contestatorul este un succesor cu titlu particular al vanzatoarei, acesta nu poate dobandi mai multe drepturi decat avea vanzatoarea la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare.
In speta, neexercitarea cailor de atac de vanzatoare, in termenul prevazut de lege si pentru motivele prevazute de lege a dus la decaderea din dreptul de a mai exercita aceste drepturi procesuale, astfel incat la momentul transmiterii dreptului de proprietate, succesorul cu titlu particular nu putea sa se substituie in drepturile reclamantei din procesul initial.
Vezi aici decizia nr. 2461 din 10 noiembrie 2015 pronuntata in recurs de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect contestatie in anulare.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!