Precedent creat de CEDO: Inapoierea copiilor la tata, impotriva vointei acestora, este o incalcare a art. 8 din Conventie
O decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a creat un precedent in stabilirea domiciliului copiilor minori in situatia in care unul dintre parinti a decedat, iar copiii sunt crescuti de facto de catre alte rude, informeaza avocatura.com.
Cauza N.TS. si altii impotriva Georgiei, cererea nr. 71776/12, solutionata recent de catre CEDO, reprezinta un precedent care poate fi aplicat si – ar trebui – luat in considerare chiar si de catre instantele romanesti, despre care se stie ca in anumite spete ce privesc Dreptul Familiei aplica, de cele mai multe ori, principiul potrivit caruia ”copiii trebuie dati parintelui care este in viata, indiferent daca vointa acestora ar fi alta”.
In cauza mentionata, Curtea Europeana a constatat ca a existat o incalcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin faptul ca instantele georgiene au dispus inapoierea celor trei copii minori tatalui, chiar daca acestia au refuzat vehement sa se mute cu el. Curtea a mai stabilit ca o astfel de masura radicala, fara a tine seama de o tranzitie adecvata, a fost in contradictie cu interesul superior al copiilor.
In fapt, reclamantii (matusa si cei trei copii minori) au solicitat Curtii sa dispuna constatarea incalcarii dispozitiilor art. 8 din Conventie de catre instantele nationale, care au decis luarea copiilor din grija matusii si inapoierea catre tatal lor, dupa ce acesta a urmat un tratament pentru dependenta de droguri, si plata unor daune morale ca urmare a traumelor suferite de cei trei minori, care au refuzat categoric sa locuiasca cu parintele in viata.
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!