Medierea, procesul de solutionare a conflictelor si litigiilor in afara salilor de judecata
Mediatorul Ana Cristina Margu scrie pe blogul personal despre mediere ca proces de solutionare a conflictelor si litigiilor in afara salilor de judecata:
”Medierea reprezinta un proces de solutionare a conflictelor si litigiilor, bazat pe abordarea cu prioritate a intereselor si nevoilor partilor, care, adesea pot fi lezate si acest lucru genereaza dispute.
Medierea este eficienta, prin aceea ca permite partilor aflate in dispute, aerisirea sentimentelor lor negative si explorarea nemultumirilor care au condus catre conflict.
Mediatorul profesionist lucreaza cu partile, impreuna si uneori separat, ajutandu-le sa depaseasca obstacolele si barierele de comunicare, incercand sa le conduca catre solutii optime privind problemele care le-au adus in biroul mediatorului si, in cele din urma, sa se ajunga la un accord comun, durabil, voluntar si reciproc avantajos.
Medierea este un proces modern, elegant, civilizat, care presupune un timp rezonabil de solutionare a litigiilor, care necesita costuri suportabile pentru orice persoana, fata de procesul clasic intr-o instanta, unde timpul de solutionare este unul nedetrminat, unde costurile pot fi uriase si unde, desigur, mereu o parte va pierde iar alta va castiga. In procesul de mediere nu poate fi vorba despre pierdere, intrucat ambele parti vor castiga, prin aceea ca vor fi asistate de mediator in a genera optiuni de rezolvare a problemelor cu care se confrunta si descoperi solutii creative si in acord cu interesele si nevoile fiecareia dintre ele.
Medierea este un drept al cetatenilor, drept instituit prin lege (Legea nr. 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare), regasindu-se si in codurile civil si penal si in codurile de procedura civila si penala”.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!