Un proiect de lege prevede ca timbrul de mediu sa fie calculat ca orice alt impozit si sa fie platit de contribuabili la circa financiara
Un proiect de lege prevede ca timbrul de mediu sa fie calculat ca orice alt impozit si sa fie platit de contribuabili la circa financiara, informeaza legestart.ro.
Initiatorii proiectului de lege propun modificarea si completarea OUG nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sustinand ca in acest fel taxa nu ar mai fi evitata de posesorii de masini.
Senatorii mai sustin ca in realitate, desi ordonanta de guvern este stipulata clar pe principiul ca poluatorul plateste, suma perceputa pentru autoturismele vechi este disproportionat de mica in raport cu efectele nocive pe care le are o astfel de masina asupra mediului. In plus, numerosi platitori au inclus timbrul de mediu in contravaloarea taxelor de inmatriculare, in pretul de vanzare al masinii, sau pentru a evita cu totul plata timbrului de mediu, contribuabilii isi inregistreaza masina in tarile vecine, unde costurile sunt mult mai mici.
Propunerile de modificare:
- Timbrul de mediu devine impozit anual, prin impartirea cuantumului timbrului datorat la durata medie de utilizare a autovehiculului si ajustarea cu un parametru care reflecta vechimea autovehiculului.
- Pentru autovehiculele uzate, gradul de penalizare este mai mare decat cel prevazut de legislatia in vigoare, asadar proprietarul plateste proportional cu gradul de poluare.
- Impozitul se achita la organul fiscal, odata cu celelalte taxe datorate bugetului local, 70% din valoarea timbrului urmand sa fie virata in contul Administratiei Fondului de Mediu pentru finantarea programelor derulate de aceasta, iar 30% revenind bugetului local.
- Cuantumul timbrului este actualizat anual, in functie de parametrul de ajustare, si periodic, odata cu normele europene privind poluarea
Initiativa este semnata de 40 de senatori si este supusa dezbaterii publice, pana la sesiunea parlamentara din februarie.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!