Plagiatul sanctionat cu inchisoarea sau amenda penala – Propunere legislativa

 

Cazurile de plagiat ar putea fi sanctionate cu inchisoarea sau amenda penala si retragerea diplomei sau titlului obtinut in acest mod, se arata intr-o propunere legislativa initiata de un grup de senatori, despre care scrie legestart.ro.

plagiatInitiatorii propun completarea art. 348 al Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, intrucat ”actualul Cod penal tolereaza fraudarea prin plagiat, respective prin recurgerea la inselaciune si faciliteaza plagiatorilor obtinerea nemeritata de diplome si titluri”. Pe baza unui furt intelectual, plagiatorii ajung sa ocupe functii si sa beneficieze de diverse avantaje materiale, mai sustin initiatorii.

In prezent, Legea nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, prevede ca plagiatul poate fi pedepsit doar pentru furt intelectual si doar in cazul in care autorul lucrarii reclama asa ceva.

In expunerea de motive a proiectului se mai arata: ”Legea trebuie sa pedepseasca plagiatul indiferent daca autorul originalului se considera sau nu prejudiciat sau daca reclama sau nu furtul intelectual, pentru ca plagiatorul obtine un beneficiu prin frauda, in dauna societatii in ansamblul ei si al tuturor celor care au obtinut diplome omologe pe cale cinstita.”

Initiativa este pusa in dezbatere publica si a fost trimisa pentru avizare si Consiliului Superior al Magistraturii.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie