O posibila reconstitutionalizare a solutiei de renuntare la urmarirea penala
Mihai-Claudiu Badan, auditor de justitie scrie pe juridice.ro despre posibila reconstitutionalizare a solutiei de renuntare la urmarirea penala:
”In ziua de 20 ianuarie 2016, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 318 din Codul de procedura penala si a constatat ca acestea sunt neconstitutionale. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin principiului legalitatii, prevazut de art. 1 alin. (5) din Constitutie, precum si prevederilor art. 124 alin. (1) coroborate cu art. 126 alin. (1), potrivit carora justitia se infaptuieste in numele legii si se realizeaza prin instantele judecatoresti stabilite de lege ( in acest sens, a se vedea pct. II de aici).
Conform art. 147 alin. (1) si (4) din Constitutie, Deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, iar dispozitiile legale constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept pentru o perioada de 45 de zile si isi vor inceta efectele juridice daca viciul de neconstitutionalitate nu este inlaturat de legiuitor in acest termen.
Noul Cod de procedura penala a reglementat, in art. 7 alin. (2), principiul oportunitatii, ca o limitare a obligativitatii actiunii penale si ca o manifestare a optiunii de politica penala, in scopul unei mai bune folosiri a resurselor umane si materiale.
Solutia de renuntare la urmarirea penala in cauzele care nu prezinta interes public, prin raportare la gravitatea redusa a faptei si periculozitatea minima a faptuitorului, poate fi privita ca o exercitare a rolului constitutional atribuit de art. 131 din Constitutie Ministerului Public, prin procurori, de reprezentant al intereselor generale ale societatii.
Conditiile in care se poate dispune renuntarea la urmarirea penala, obligatiile care pot fi impuse si efectele pe care le atrage nerespectarea acestora sunt expres prevazute de dispozitiile art. 318 Cod de procedura penala si nu insistam asupra continutului acestora.
In vederea respectarii liberului acces la justitie, dispozitiile art. 340 Cod de procedura penala reglementeaza o procedura de cenzurare judecatoreasca a solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata. Asadar, exista cauze penale care nu parcurg si o faza procesuala judecatoreasca in absenta unei plangeri formulate impotriva solutiilor dispuse de procuror, fapt care este de natura sa evite supraincarcarea instantelor de judecata”.
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!