Proiectul Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Achizitiile publice in dezbatere publica
Proiectul Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Achizitiile publice a fost pus vineri, 15 ianuarie 2016 in dezbatere publica, informeaza Ministerul Finantelor Publice intr-un comunicat.
Principalele noutati pe care le aduc acest norme se refera la modalitatea de consultare a pietei, reguli pentru evaluarea in avans (ex-ante) a documentatiei de atribuire, explicitarea criteriilor de atribuire „calitate-pret” si „costul cel mai scazut”, aplicarea procedurii simplificate.
In proiect sunt detaliate criteriile de atribuire „calitate-pret” si „costul cel mai scazut”, care au fost introduse ca elemente de noutate prin Legea achizitiilor publice.
”Aplicarea criteriului de atribuire „calitate-pret” este obligatorie in cazul contractelor avand ca obiect prestatii intelectuale (de natura celor de consultanta/asistenta tehnica, elaborare studii, proiectare, supervizare, sau altele asemenea, aferente unor proiecte de complexitate ridicata), iar stabilirea ofertei caştigatoare se realizeaza prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, unde ponderea alocata factorului pret nu poate fi mai mare de 40%”, se arata in proiect.
Anuntul prin care se initiaza consultarea pietei, ce va fi publicat in SEAP, trebuie sa contina o serie de elemente obligatorii, iar autoritatea contractanta are la dispozitie mai multe variante pentru a desfasura efectiv procesul de consultare si a utiliza propunerile/comentariile primite. Aspectele supuse consultarii vizeaza, fara a se limita la acestea, potentiale solutii tehnice, financiare sau contractuale pentru satisfacerea nevoii autoritatii contractante, precum si aspecte legate de strategia de contractare, inclusiv divizare pe loturi, posibilitatea solicitarii de oferte alternative si altele asemenea.
Proiectul propune, in spirit de transparenta, ca toate tipurile de proceduri sa fie desfasurate, ca regula, integral prin mijloace electronice (on-line).
Proiectul publicat spre consultare publica vineri, 15 ianuarie, este o prima versiune, pentru care Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) doreste sa obtina contributii de substanta de la toate partile interesate.
ANAP va centraliza toate propunerile/sugestiile primite, acestea vor fi integrate in proiect si, ulterior, va mai fi publicata o versiune consolidata a proiectului. si aceasta, la randul ei, va fi supusa unei etape de consultari publice – cea prevazuta de Legea nr. 52/2003 a transparentei decizionale.
In plus, ANAP va publica la inceputul saptamanii viitoare un calendar al dezbaterilor pe care le va organiza pe marginea acestui proiect, la care vor fi invitate toate partile interesate. De asemenea, va fi publicat un formular prin care cei interesati vor putea sa transmita electronic propunerile/comentariile.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!