Hotarare ICCJ privind repararea daunelor morale

 

”Repararea daunelor morale este si trebuie sa fie inteleasa intr-un sens mai larg, nu atat ca o compensare materiala, care fizic nici nu este posibila, ci ca un complex de masuri nepatrimoniale si patrimoniale, al caror scop este acela ca, in functie de particularitatile ICCJfiecarui caz in parte, sa ofere victimei o anumita satisfactie sau usurare, pentru suferintele indurate. Aceasta despagubire trebuie sa fie totusi efectiva si rezonabila, compensarea prejudiciului neefectuandu-se prin faptul obligarii la plata in sine, ci prin chiar suma de bani acordata, care trebuie sa aiba o capacitate de a diminua intrucatva suferintele sau frustrarile traite de victime”, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

Inalta Curte a retinut in speta ca decizia pronuntata in apel nu cuprinde argumente clare si fara echivoc de respingere a apelului, instanta apreciind caracterul just al sumelor acordate, doar prin enuntarea criteriilor ce ar trebui avute in vedere raportat la legislatie, doctrina si practica judiciara, fara insa a fara a face o evaluare efectiva a prejudiciului suferit de catre parti si fara a motiva explicit in ce mod a inteles sa faca aplicarea acestor criterii retinute.

Prin urmare, Inalta Curte a apreciat ca, decizia fiind pronuntata cu incalcarea caracterului devolutiv ai caii de atac, se impune casarea acesteia si trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante, care, cu ocazia rejudecarii urmeaza a remedia deficientele aratate.

Vezi aici decizia civila nr. 900 din 24 martie 2015 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect daune materiale si morale.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie