Cele mai importante modificari aduse Legii dialogului social

 

Avocatul Razvan Vasiliu scrie pe juridice.ro, despre cele mai importante modificari aduse Legii dialogului social.

acte normativeDecretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011 a fost semnat sambata, 9 ianuarie 2016 de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Principalele modificari ce sunt aduse Legii nr. 62/2011 vizeaza:
– retinerea cotizatiei sindicale la solicitarea sindicatului si cu acordul membrilor de sindicat;
– reprezentarea salariatilor la negocierile colective desfasurate la nivel de unitate, in situatia in care la nivel de unitate nu exista un sindicat reprezentativ, dar exista un sindicat afiliat la o federatie reprezentativa la nivel de sector.

Retinerea cotizatiei sindicale
Odata cu modificarea Legii nr. 62/2011, sindicatele au posibilitatea de a solicita angajatorului retinerea pe statul de plata a cotizatiei de sindicat pentru membrii lor, legea impunand existenta acordului de vointa in acest sens din partea membrilor de sindicat.

Totodata, varianta modificata a Legii nr. 62/2011 prevede deductibilitatea cotizatiei de sindicat, in limita a 1% din venitul brut realizat.

Astfel, in urma modificarii, textul art. 24 din Legea nr. 62/2011 va avea urmatoarea formulare:
”Art. 24. – (1) La cererea organizatiei sindicale si cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor retine si vor vira sindicatului cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata.(2) Cotizatia platita de membrii de sindicat este deductibila în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal.”

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie