Un termen din legislatia privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, a instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil a fost prorogat

 

Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru prorogarea termenului prevazut la alin. (4) al art. II din Ordonanta Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, a instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil cu 3 luni, respectiv pana la 1 aprilie 2016.

ISCIR foto multipractic.roIn acest moment Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (CNCIR SA) este singura entitate care poate efectua verificarile tehnice ce decurg din reglementarile Legii nr. 64/2008.

Avand in vedere ca la momentul emiterii Ordonantei Guvernului nr. 22/2010 nu s-a procedat la o analiza a domeniilor ce vor fi liberalizate in functie de gradul de risc, se impune realizarea unui studiu de impact in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din Legea nr. 24/2000, deoarece in functie de domeniile care se vor liberaliza trebuie procedat la o redimensionare a autoritatii si cererea instrumentelor adecvate.

In prezent piata in domeniul instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil este partial deschisa prin emiterea prescriptiei tehnice A1/2003 cu referire la centralele cu grad mic de periculozitate.

Solicitarea de prorogare a avut in vedere in principal faptul ca:

  • nicio societate nu si-a pregatit personalul in vederea desfasurarii activitatilor de verificari tehnice in vederea autorizarii, functionarii si verificarii tehnice in utilizare.
  • necesitatea elaborarii prescriptiei tehnice privind conditiile de autorizare a societatilor care efectueaza verificari tehnice in vederea autorizarii, functionarii si verificarii tehnice in utilizare supuse Legii nr. 64/2008, republicata, cu modificarile ulterioare.

In vederea asigurarii conditiilor de functionare a unei piete deschise in domeniul instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, se impune alocarea timpului necesar promovarii, de catre MECRMA si ISCIR, spre adoptare a unui proiect de act normativ de nivel primar care sa modifice Legea nr. 64/2008 in sensul impartirii domeniilor din Anexa nr. 2 la Legea nr. 64/2008 in functie de gradul de risc, urmand ca in lunile imediat urmatoare, sa se elaboreze prescriptiile tehnice.

Sursa: gov.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie