In 2016 cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 12,15%

 

Pentru 2016, cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrica, potrivit unei Hotarari adoptate miercuri, 30 decembrie 2015 de Guvern. Cota pentru anul viitor este mai mare decat cea pentru 2015, cand a fost stabilita la nivelul de 11,9%.

certificat-verdeAcest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 mentine impactul in factura consumatorului la nivelul utilizat in 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferand costuri nejustificate in factura.

In cazul in care se iau in calcul si acordurile pentru exceptare emise pana la sfarsitul anului 2015 (circa 7000 GWh) si ale anului 2016 (circa 1000 GWh, suplimentar fata de anul 2015), impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica neexceptati (populatie si IMM-uri) va inregistra o crestere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are in vedere atingerea obiectivului national privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie in consumul final brut de energie si a fost stabilit in baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vanzarii de certificate verzi de catre producatorii de energie electrica din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise.

Masura de revizuire anuala a cotelor obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi a fost aplicata incepand cu anul 2014 si presupune indeplinirea obiectivelor asumate de Romania in cadrul Directivei 2009/28/EC privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile. Romania trebuie sa atinga, pentru anul 2020, o pondere a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie de 24%.

Proiectul de Hotarare pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016 a fost pus in dezbatere publica si poate fi consultat AICI.

Sursa: gov.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie