Conferinta internationala privind bunele practici in implementarea autoritatii parintesti comune
Blog.arpcc.ro a publicat miercuri, 30 decembrie un comunicat de presa al Consiliului International pentru Sudierea Custodiei Comune (ICSP) cu privire la conferinta internationala pe teme legate de bunele practici in implementarea autoritatii parintesti comune, care a fost organizata la Bonn in perioada 9-11 decembrie 2015.
Conferinta a fost gazda a 120 participanti provenind din 20 de tari si de pe 3 continente diferite. Conferinta a adunat profesori, practicieni si reprezentanti ai societaţi civile interesati in studierea si dezvoltarea intelegerii legate de noile paradigme sociale care favorizeaza co-parentalitatea in familiile in care cei doi parinţi sunt despartiti.
Concluziile conferintei
1. Custodia comuna fizica (locuinta alternanta) este recunoscuta deja atat de catre comunitatea de profesionisti (cercetatori stiintifici) cat si de catre practicienii in domeniul legal si al sanatatii mentale, ca o reprezentand un aranjament parental viabil dupa separarea parinţilor, aranjament care este optim pentru dezvoltarea si bunastarea copilului. Exista un consens ca trebuie pornite neintarziat actiunile de implementare a prezumtiei de custodie comuna fizica (locuinta alternanta) atat in domeniul stiintelor psiho-sociale cat si in domeniul juridico-legal, cu o sustinere si o certificare deplina din partea organizatiilor si asociatiilor profesionale.
2. Notiunea de custodie comuna fizica include atat ideea de autoritate parinteasca comuna (proces de luare in comun a deciziilor privitoare la copil) cat si pe cea de responsabilitatea parinteasca comuna pentru activitatile de zi cu zi pe care un parinte trebuie sa le ia pentru cresterea si bunastarea copiilor sai, responsabilitati care trebuie sa se imparta echilibrat intre cei doi parinti, dar care pot evolua conform cu nevoile si varsta copilului. Exista un consens la nivelul acestui for stiintific privitor la faptul ca implementarea legala a prezumtiei de locuinta alternata, ar trebui sa includa atat regula impartirii responsabilitatii parentale intre cei doi parinti cat si introducerea unei prezumtii legale privitoare la cresterea efectiva a copiilor de catre parinti, indiferent daca cei doi locuiesc impreuna ori separat.
3. Cum co-parentalitatea (cresterea si educarea copiilor de catre ambii parinti) este recunoscuta ca fiind mijlocul cel mai eficient de a reduce conflictul inter-parental si a preveni aparitia primelor acte de violenta in familie, exista un consens la nivelul acestui for stiintific privitor la faptul ca implementarea din punct de vedere legal si psiho-social a prezumtiei legale de custodie comuna fizica (autoritate parinteasca impartita cu locuinta alternanta) ar trebui incurajata cu atat mai mult in cazul familiilor in care parintii sunt in conflict, cu certificarea deplina a organizatiilor si asociatiilor profesionale [din domeniul sanatatii mintale si al medierii].
4. Exista de asemenea un consens privitor la faptul ca cele descrise mai sus sunt valabile in cazul majoritatii copiilor si familiilor dar nu in situatia in care exista probe certe de abuz fizic intre parinti sau violenta indreptata impotriva copiilor din partea unuia sau ambilor parinti. in aceste cazuri de violenta fizica exista un consens privitor la faptul ca ar trebui introdusa o prezumtie legala impotriva aranjamentelor de tip locuinta alternanta. Exista de asemenea un consens cu privire la faptul ca viitoarele cercetari stiintifice si actiuni de modificare a legislatiei ar trebui sa dezvolte practici privitoare la respectarea masurilor de siguranta in cazurile in care s-a stabilit existenta violentei in familie.
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!