Rolul medierii in stabilirea coparentalitatii dupa divort

 

Judecatorul Daniela Pantazi scrie pe blog.arpcc.ro despre ”copiii divortului” si despre rolul medierii in stabilirea coparentalitatii dupa divort.

Divort cu copii 1”Statistic, in anul 2010 numarul dosarelor de divort cu copii inregistrate pe rolul judecatoriilor la nivel national a fost de aproape 30.000. Iata ca in anul 2014, acesta a scazut aproape la jumatate, fiind de 16.650.

Aceasta scadere este, desigur, un efect al intrarii in vigoare, in octombrie 2011, a noului Cod civil, care prevede si posibilitatea divortului cu copii la notar. In acest moment nu exista o statistica diferentiata pe obiecte la nivelul CSM, cert este ca in anul 2013, la un volum de 2,4 milioane dosare solutionate, doar 1762 de dosare s-au finalizat prin incheierea unui acord de mediere, ceea ce indica un procent de 0,073%. Foarte putin, nu-i asa?

Multe cupluri traiesc experienta divortului. Cu siguranta ati vazut suferinta copiilor care isi vad distrus, fara vina lor, universul familial. Cu atat mai necesar este sa constientizam si mai mult cat este de important copilul si bunastarea lui psihica, materiala si educationala in tot acest tumult generat de decizia parintilor de a se separa, copilul percepand divortul mult mai intens decat adultii.

Organizarea unei existente fragmentata brusc in doua universuri, dar care sa raspunda cel mai bine nevoilor copiilor cu parinti separati, este de departe cea mai mare provocare, de cele mai multe ori generatoare de conflicte parentale a caror solutionare este cautata de parinti prin intermediul justitiei.

Printre cei care aleg sa divorteze in instanta, din propria experienta, am constatat ca exista trei categorii.

Cele mai multe divorturi cu copii sunt amiabile si asta este imbucurator. In astfel de cazuri parintii inteleg cat este de important pentru copilul lor ca ei sa continue sa se implice in viata lui. Acestia se inteleg, fie in fata judecatorului, fie prin acord de mediere, cu privire la toate aspectele referitoare la copii si doresc finalizarea cat mai rapida a dosarului.

O a doua categorie este cea a parintilor usor conflictuali si oarecum nehotarati. Cu un efort minim si explicatii adecvate despre ceea ce implica autoritatea parinteasca comuna si ceea este cu adevarat important pentru copiii lor – explicatii ce pot fi date de judecator, avocat sau mediator in cursul solutionarii cauzei, de cele mai multe ori acestia se inteleg si uneori incheie un acord de mediere.

Ultima si cea mai problematica este insa acea categorie a parintilor profund conflictuali, manati de propriile frustrari si furie intr-un razboi al orgoliilor in care cel mai afectat este chiar copilul lor”.

Vezi articolul integral AICI

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie