Ministerul Finantelor a publicat normele de aplicare a noului Cod Fiscal

 

Ministerul Finantelor a publicat normele de aplicare a noului Cod Fiscal, anunta institutia intr-un comunicat de presa.

codul fiscalNormele Metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare clarifica prevederile Codului Fiscal fara a modifica in vreun fel regulile stabilite de acesta.

Primul capitol, „Dispozitii generale”, clarifica ce se incadreaza la „activitati independente”, sfera si modalitatea de aplicare a metodelor utilizate la estimarea pretului de piata, pentru tranzactiile intre persoane afiliate. De asemenea, vine cu precizari despre tratamentul fiscal aplicabil in cazul reincadrarii formei unei tranzactii/activitati de catre autoritatile fiscale.

Activitatea independenta versus activitatea dependenta este reglementata prin Codul fiscal si normele metodologice date in aplicarea acestuia astfel:

Prevederile Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare definesc activitatea independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin patru din urmatoarele criterii:

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru,

2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti,

3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea,

4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara,

5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii,

6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective,

7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
In acest context, orice activitate care nu indeplineste conditiile pentru a fi independenta poate fi reincadrata ca activitate dependenta.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie