Voucherele de vacanta. Cum se acorda si ce beneficii au angajatorii?

 

Salariatii incadrati cu contract individual de munca la angajatorul unde isi declara functia de baza, pot fi beneficiari ai voucherelor de vacanta, scrie ziare.com.

pensiuneVoucherele de vacanta se utilizeaza numai pe teritoriul Romaniei la unitati turistice afiliate programului.

In decursul unui an fiscal, pot fi acordate vouchere de vacanta in limita a sase salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat. Cum inca salariul minim pe economie este de 1.050 lei, valoarea maxima a tuturor voucherelor ce se poate acorda unui singur salariat este de 6.300 lei.

De retinut este faptul ca angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit legislatiei privind sistemul de pensii publice.

Beneficii fiscale ale angajatorul pentru acordarea vocherelor de vacanta

Sumele corespunzatoare voucherelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, intr-un an calendaristic, conform art. 3 alin. (3) din OUG nr. 8/2009 privind voucherele de vacanta. Normele de aplicare sunt adoptate prin HG. nr 215/2009 cu modificarile ulterioare.

La nivelul persoanei fizice, voucherele de vacanta sunt asimilate avantajelor in natura si sunt supuse impozitului pe venit. In esenta, contravaloarea voucherelor de vacanta se adauga salariului aferent lunii in care sunt primite de persoana fizica si sunt supuse impozitarii cu 16%.

Voucherele de vacanta nu sunt supuse asigurarilor sociale obligatorii, conform art. 296^14 lit. o) din Codul fiscal. In acest context nu se datoreaza plata contributiilor la pensii, la asigurarile de sanatate sau la somaj.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie