Reprezentantul companiei Holzindustrie Schweighofer in Romania despre taierile ilegale de lemn

 

Reprezentantul companiei Holzindustrie Schweighofer in Romania, si directorul fabricii de panouri de la Comanesti, din judetul Bacau, Dan Banacu a acordat pentru bursa.ro un interviu privind taierile ilegale de lemn.

industria lemnuluiPotrivit lui Dan Banacu lemnul ilegal care apare pe piata este o competitie pentru lemnul legal si pune in primejdie afacerea companiei.

Reporter: 2015 a fost un an agitat pentru Holzindustrie Schweighofer prin prisma acuzatiilor care au fost aduse companiei de diferite ONG-uri, creandu-se o imagine negativa in jurul companiei. Cum ati perceput dumneavoastra aceste acuzatii si ce asteptari aveti pentru anul viitor?

Dan Banacu: Mai intai, trebuie sa va spun ca, in cadrul grupului Schweighofer, eu reprezint fabrica de panouri de la Comanesti, din judetul Bacau, una dintre cele mai noi si importante capacitati de productie de acest fel din Europa. Noi transformam cheresteaua de proasta calitate in panouri cu valoare mare pe care le exportam.

Sunt directorul fabricii si activez de 14 ani in aceasta industrie. Aceasta unitate a fost preluata de Schweighofer in urma cu cinci ani. Revenind la intrebare, probabil ca, la situatia de astazi, am contribuit si noi prin faptul ca nu am explicat foarte bine cu ce ne ocupam. in preocuparea nostra sa ne retehnologizam, sa devenim mai eficienti in fiecare parte a proceselor, am omis comunicarea si sa explicam oamenilor ce inseamna aceasta industrie, ce reprezinta volumele pe care le prelucram, care este politica firmei, obiectivele acesteia si ce am facut in ultimii ani. Din pacate, lucrurile acestea s-au intors mult impotriva noastra pentru ca, in lipsa unor explicatii la momentul potrivit, acum trebuie sa raspundem unor speculatii care sunt covarsitor de neadevarate. Este foarte greu sa raspunzi unei acuzatii precum „stiu ca furi”, cand cineva te arata cu degetul. Cred ca trebuie sa aratam, in acest context al taierilor ilegale de lemn in Romania, ca noi nu suntem o parte a problemei, ci suntem o parte a solutiei. Acesta este modelul de dezvoltare industriala, de prelucrare a lemnului. Nu ne putem intoarce la nivelul anului 1900, trebuie sa avem viziunea viitorului. Indiferent ca investitorul este Schweighofer sau alta firma, modelul de fabrica ce prelucreaza lemn este acesta pe care il folosim si noi. Suntem primii interesati de legalitatea lemnului si primii interesati ca taierile ilegale sa fie stopate. Tot lemnul ilegal care apare pe piata este o competitie pentru lemnul legal si nu face decat sa puna in primejdie afacerea pe care noi o construim pentru zeci de ani. Este vorba de investitii facute pentru o perioada mare de timp, iar astfel de investitii au nevoie ca aceasta resursa sa existe pe o perioada indelungata. Asta inseamna o gestionare responsabila a padurii, a unei materii prime regenerabile.

Vezi interviul integral AICI

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie