Ascultarea copiilor de catre instanta de judecata
Avocat Diana-Iulia Olac scrie pe juridice.ro despre ascultarea copiilor de catre instanta de judecata. ”Este atitudinea copiilor în mod corect percepută de judecător?”, se intreaba avocatul:
”In majoritatea cazurilor de dreptul familiei, instanta judecatoreasca va hotari si asupra masurilor privind minorii.
In sensul pronuntarii unei astfel de hotarari, instanta va asculta obligatoriu copilul, daca acesta a implinit varsta de 10 ani, urmand a hotari tinand seama de interesul superior al acestuia (art. 263, 264 Cod Civil).
Asadar, dispozitiile Codului prevad, deopotriva, ca factor in formarea convingerii judecatorului investit, ascultarea copiilor in varsta de 10 ani si, in mod exceptional, a copiilor care nu a implinit inca aceasta varsta, daca se considera necesar solutionarii cauzei.
In mod identic Codului Civil, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, astfel cum a fost aceasta republicata, foloseste sintagma “interes superior al copilului”, acest principiu urmand a constitui fundamentul ce sta la baza tuturor masurilor privitoare la minori. De asemenea, acelasi act normativ statueaza tot ca obligatorie ascultarea copilului minor care a implinit varsta de 10 ani, precum si optiunea de a asculta copilul mai mic de 10 ani, doar daca instanta apreciaza ca necesara aceasta masura in solutionarea cauzei”.
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!