Propunerile A.M. Galati de modificare a Legii Medierii

 

Mediatorul Constantin Asofronie, presedinte al Asociatiei Mediatorilor Galati a prezentat pe mediereagalati.wordpress.com propunerile A.M. Galati de modificare a Legii Medierii:

Asociatia Mediatorilor Galati”Dupa ce prin OUG nr. 90/2015, aprobata prin legea nr. 215/2012 s-a introdus procedura informarii obligatorii gratuite despre mediere inainte de deschiderea unei actiuni in instanta in anumite domenii prevazute la art. 60^1 din lege, s-au ridicat multe voci care au contestat obligatia din cauza ineficientei acesteia si sanctiunii exagerate de inadmisibilitate a actiunii daca anterior reclamantul nu s-a prezentat la aceasta informare, considerandu-se ca se ingradeste nejustificat accesul la justitie al cetateanului. Astfel s-a ajuns la ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate a unor prevederi din art, 2 din legea 192/2006 admisa prin Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 226 din 7 mai 2014. De la desfiintarea acestei proceduri, AMG a venit imediat cu o propunere de procedura prealabila de incercare a medierii anterior procesului, in anumite domenii, extinderea acestora si modificarea simultana a legii si Codului de procedura Civila, astfel incat sa se dezvolte apelarea la mediere, dupa ce Decizia CCR a ingropat-o. Desi Comisia juridica a Camerei Deputatilor pe 17.06.2014 si Ministerul Justitiei au acceptat majoritatea propunerilor AMG, Consiliul de mediere a sabotat initiativa legislativa si s-a ratat aceasta oportunitate timp de 1,5 ani.

Capitolul I Necesitatea medierii ca procedura prealabila procesului

In ultimii 8 ani tot mai multi magistrati, asociatii profesionale ale acestora, CSM-ul, Ministerul Justitiei –sau pronuntat public cu diverse ocazii ca in reforma justitiei este esentiala reducerea numarului de procese / dosare, cheltuielilor judiciare si a termenelor de judecata. Pentru acestea s-a ivit o solutie foarte potrivita – medierea, dupa promovarea experientei si rezultatelor din Europa occidental si SUA, astfel incat s-a elaborate si s-a aprobat cu destul entuziasm o lege speciala in domeniu, legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Totusi, cu toate eforturile de promovare a celor de mai sus si a mediatorilor, aplicarea medierii a ramas un deziderat si numarul mai mare de cazuri din unele judete se poate pune doar pe seama unei promovari mai active si costisitoare din partea asociatiilor profesionale a mediatorilor si a unor lideri locali mai convingatori, fara o campanie permanent si multimodala din partea Consiliului de mediere. Dupa anularea procedurii informarii prealabile gratuite inainte de deschiderea unui process, in anumite domenii, prin Decizia CCR nr. 226/2014, medierea a cunoscut pana la sfarsitul anului 2014 o cadere condinua, amplificata si de alta Decizie a CCR care declara neconstitutionala prelungirea mandatului membrilor consiliului de la 2 la 4 ani.”

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie