Locuinta copilului dupa divort
Legal-land.ro scrie despre locuinta copilului dupa divort. In Codul civil, articolul 400 prevede:
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.
De asemenea, portalul prezinta decizii ale instantelor din Romania:
”Sentimentul de stabilitate si apartenenta al minorului este un factor important in a decide cu cine sa locuiasca in continuare, acesta fiind un punct de diferentiere intre parinti in conditiile in care nu exista o inegalitate intre parti din punctul de vedere al mijloacelor materiale de baza, ambii parinti oferind conditii locative corespunzatoare cresterii si dezvoltarii armonioase a acestuia, aspect relevat si de concluziile anchetelor sociale efectuate in cauza, dar si de martorii audiati atat de prima instanta cat si de tribunal.
Asadar, in speta au, din punct de vedere decizional, o greutate mai mare circumstantele legate de compatibilitatea emotionala dintre parinte si copil, aptitudinile parentale dezvoltate de-a lungul timpului, stabilitatea afectiva pe care apropierea de unul dintre parinti o creeaza pentru copil (incluzand aici si mediul familial dezvoltat in jurul acelui parinte). [Curtea de Apel București, Secția a III-a Civila și pentru cauze cu minori și de familie, Decizia Civila nr.783/12.05.2014, portal.just.ro]”
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!