Problemele sistemului public de pensii pun in pericol fondul de pensii privat

 

Problemele sistemului public de pensii pun in pericol fondul de pensii privat, informeaza digi24.ro.

sistem public de pensiiAnual, statul cheltuie peste 50 de miliarde de lei pentru plata pensiilor celor 5,1 milioane de pensionari din sistem. In acelasi timp, doar 4,5 milioane de angajati contribuie la sistemul de pensii. Sistemul public nu reuseste sa stranga suficienti bani pentru a plati toate contributiile, iar deficitul depaseste 15 miliarde de lei.

In prezent, 10,5% dintr-un salariu brut se duce pentru plata pensiilor. 5,5 puncte procentuale ia statul si 5 puncte procentuale sunt administrati de fondurile private. Cine doreste poate contribui si la un al treilea sistem de pensii, cel facultativ.

In 2016, fondurile private ar fi trebuit sa administreze 6 puncte procentuale, insa statul a decis sa aplice doar 5,5 puncte procentuale pentru a ramane mai multi bani in sistemul public. Pentru a doua oara statul nu respecta graficul de alocare catre fondurile private, desi acestea au profituri de peste 10% din banii gestionati.

Fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici a declarat ca varsamintele pentru pilonul II de pensii va fi majorat cu 0,5 puncte procentuale in anul 2016, urmand ca diferenta de pana la un punct procentual sa se asigure incepand cu anul 2017.

”Fiecare an de intarziere reprezinta mai putine sanse pentru noi sa avem o pensie decenta si sigur ca aceasta intarziere a cresterii contributiei pentru pilonul doi va avea un efect negativ. Ne-am adresat deja noului guvern, noului ministru de Finante”, a afirmat Raluca tintoiu, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Specialitii estimeaza ca pensia publica si cea privata vor acoperi in 2032 mai putin de jumatate din ultimul salariu al celui care iese la pensie.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie