Ce trebuie sa faci atunci cand autoritatile nu iti ofera informatiile de care ai nevoie?

 

Avocatnet.ro scrie despre cum trebuie sa actionezi atunci cand autoritatile nu iti ofera informatiile de care ai nevoie.

informareConform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, toti cetatenii au dreptul de a solicita si de a obtine informatii de interes public, definite ca orice informatii care privesc activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare ale informatiilor.

”Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei”, se arata in actul normativ.

Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa comunice din oficiu actele normative care le reglementeaza organizarea si functionarea, structura organizatorica, numele si prenumele persoanelor din conducere si ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice.

De asemenea, cetatenilor trebuie sa li se asigure accesul la modalitatea de contestare a deciziei autoritatii sau a institutiei publice in situatia in care acestia considera ca le-a fost incalcat dreptul de acces la informatiile de interes public solicitate.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie