Limitele raspunderii societatii de asigurare in procesul penal. RIL promovat

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata de Procurorul General al Romaniei, Tiberiu-Mihail Nitu cu recurs in interesul legii pentru stabilirea calitatii procesuale a societatii de asigurare in ipoteza asigurarii obligatorii de iccjraspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, prin prisma dispozitiilor art. 86 din Codul de procedura penala; limitele raspunderii in procesul penal, scrie juridice.ro.

In prezent exista doua orientari in examenul jurisprudentei existente:

Intr-o prima orientare, instantele au apreciat ca societatea de asigurare are consacrata expres calitatea de parte responsabila civilmente, prin dispozitiile art. 86 din Codul de procedura penala. S-a retinut ca intentia legiuitorului a fost aceea de a include in cadrul acestei notiuni si acele persoane care, in temeiul unui contract, au obligatia de a repara prejudiciul creat de inculpat prin savarsirea infractiunii, cum sunt societatile de asigurare care, conform art. 49 alin. 1 din Legea nr. 136/1995, acorda despagubiri in baza contractului de asigurare pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule.

Intr-o alta abordare, instantele au considerat ca societatea de asigurare participa in procesul penal in calitate de asigurator de raspundere civila, ramanand valabile cele statuate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectiile Unite prin decizia nr. 1/2005.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie