PFA sau microintreprindere in 2016?
Persoanele Fizice Autorizate (PFA) vor plati obligatoriu din 2016 si CAS (10,5% sau 26,3%, conform optiunii acestora) calculat la venitul net obtinut, pe langa CASS de 5,5% si impozit pe venit de 16%, scrie avocatnet.ro.
In contextul cresterii poverii fiscale pentru PFA-uri se pune problema daca suspendarea sau incetarea activitatii ca PFA si infiintarea unei microintreprinderi reprezinta o solutie de luat in seama.
In cazul microintreprinderilor, incepand cu 1 ianuarie 2016, vor exista mai multe cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati. Mai precis, microintreprinderilor le va fi aplicata o cota de impozitare cuprinsa intre 1% si 3%, in functie de existenta angajatilor si numarul acestora, dupa cum urmeaza:
- cota de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care vor avea cel putin doi salariati;
- cota de impozitare de 2% pentru microintreprinderile cu un singur angajat;
- cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile care nu vor avea nici macar un salariat.
De retinut ar fi faptul ca in timpul anului fiscal, asociatii nu au voie sa utilizeze banii societatii in scopuri personale. Dupa aprobarea situatiilor financiare, acestia pot repartiza profitul la dividende, suportand un impozit suplimentar de 16% din suma repartizata.
Impozitul pe dividende va scadea incepand cu 1 ianuarie 2016 de la 16% la 5%, dar pentru veniturile din dividende se va datora si contributia la sanatate de 5,5%, chiar daca beneficiarul este salariat sau obtine si alte venituri.
In cazul PFA-urilor, incepand cu 1 ianuarie 2016 acestea vor datora bligatoriu si CAS de 10,5% sau 26,3% din venitul net obtinut (venituri – cheltuieli), chiar daca obtin venituri din salarii sau nu. In prezent, obligatorii sunt impozitul pe venit de 16% si contributia la sanatate de 5,5%.
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!