Presedintele Consiliului Fiscal: Daca oamenii vad ca nu primesc servicii sociale de calitate nu vor plati taxele, chiar daca ele sunt la jumatate fata de cat sunt acum

 

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru a declarat joi, 29 octombrie 2015 in cadrul unei conferinte pe teme de conformare voluntara ca gradul de conformare voluntara la plata taxelor nu va creste in Romania nici daca acestea scad la jumatate, daca nu se vede o imbunatatire in serviciile publice primite in schimbul acestor taxe, in conditiile in care infrastructura, educatia si sanatatea sunt deficitare in Romania.

ionut dumitru”Lucrurile acestea conteaza foarte mult in procesul de imbunatatire a conformarii voluntare. Daca oamenii vad ca nu primesc servicii sociale de calitate atunci cand se duc la medic sau cand isi duc copiii la scoala sau cand circula pe soselele patriei si mor oameni nevinovati, nu vor plati taxele, chiar daca ele sunt la jumatate fata de cat sunt acum. Nu vom avea conformare voluntara”, a declarat Ionut Dumitru, citat de capital.ro.

Din 2000 pana in prezent nivelul veniturilor incasate in PIB nu a depasit 33% din PIB, iar incasarile fiscale, din taxe si impozite, s-au plasat la 27% din PIB a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

”Venituri colectate, ca procent din PIB, avem doar 33% anul trecut, venituri bugetare totale, iar venituri fiscale, din taxe si impozite, inclusiv CAS, doar 27,6%, cu mai mult de 10 – 12 puncte procentuale sub mediile europene. Mai mult decat atat, nu numai ca veniturile sunt mici, ele au fost mici intotdeauna, cu foarte putine exceptii. Indiferent de de sistemul fiscal: cota unica, impozit progresiv, sau nivelul taxelor, pare-se ca, in Romania, contribuabilii cam atat sunt dispusi sa plateasca, si ar trebui sa intelegem de ce”, a afirmat Ionut Dumitru.

Motivele de reticenta in conformarea voluntara ar fi povara taxelor si impozitelor inca mare in Romania in special pe munca, slaba calitate a infrastructurii si serviciilor sociale, lipsa de transparenta in cheltuielile bugetare, dar si ”contractul social”, dintre contribuabil si stat, care are drepturi si obligatii de ambele parti.

”Evident ca atata timp cat calitatea serviciilor oferite cetatenilor este mai buna si tratamentul primit din partea autoritatilor fiscale este unul corect, de parteneriat, si nu unul de subordonare (creste si conformarea – n.r.). Insa contribuabilul trebuie indrumat. Cu regret spun ca, in momentul de fata, partea de asistenta contribuabili in Romania este foarte deficitara”, a mai spus presedintele Consiliului Fiscal.

”Pentru o conformare voluntara mai mare, cel mai important lucru este transparentizarea totala a cheltuielilor bugetare, astfel incat contribuabilul sa perceapa ca banii lui sunt cheltuiti eficient, si ca se intampla ceva cu adevarat in materie de servicii publice, sa vada in viata de zi cu zi ca atunci cand se duce la spital, la doctor s-a imbunatatit ceva, ca atunci cand se duce la scoala cu copilul nu mai trebuie sa scoata bani din buzunar pentru manuale sau altceva. Atunci contribuabilul, evident ajutat si cu o educatie financiara mai mare din partea tuturor, va plati taxele in mod corect”, a mai precizat presedintele Consiliului Fiscal.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie