Cele mai importante amendamente aduse Legii dialogului social

 

Ziare.com scrie despre cele mai importante amendamente aduse Legii nr. 62/2011 a dialogului social.

conflicte colective de muncaIntr-un comentariu realizat pentru Ziare.com, Serban Paslaru, partener al Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonatorul departamentului de dreptul muncii a afirmat ca modificarile dorite duc la formarea unui cadru de reglementare mult mai rigid si restrictiv pentru angajatori, dar si la o crestere a rolului sindicatelor.

Proiectul privind modificarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social are drept scop ”reglementarea distincta a aspectelor legate de conflictele de munca si modalitatea de solutionare a acestora”.

Printre cele mai importante amendamente aduse Legii nr. 62/2011 se regasesc:

– reglementarea unor situatii noi in care s-ar putea declansa conflicte de interese (care pot culmina cu declansarea grevei)

– reglementarea posibilitatii ca greva sa poata fi declansata/continuata ”pentru motive diferite de cele care au stat la baza declansarii conflictului de munca”.

– exonerarea grevistilor sau organizatorilor grevei de la orice raspundere pentru daunele cauzate angajatorului.

Serban Paslaru arata ca, spre deosebire de actuala reglementare, conflictele de interese ar putea fi declansate si in urmatoarele situatii:

  • daca ”angajatorul nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salarizarea, programul de lucru, conditiile de munca, precum si durata timpului de munca si de odihna”
  • daca ”angajatorul participa la negocieri, dar refuza sa indeplineasca obligatiile legale referitoare la informarea si consultarea organizatiilor sindicale ori a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, cu privire la situatia economico-financiara”
  • ”in cazul esuarii negocierilor anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru, formarea profesionala si conditiile de munca”

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie