Hotarare ICCJ privind constatarea nulitatii unei conventii de rezolutiune a unui contract de vanzare-cumparare

 

In conformitate cu dispozitiile art. 345 NCC, fiecare sot poate incheia singur acte de conservare, acte de administrare cu privire la oricare dintre bunurile comune, precum si acte de dobandire a bunurilor comune, iar in ICCJmasura in care interesele sale legate de comunitatea de bunuri au fost prejudiciate printr-un act juridic, sotul care nu a participat la incheierea actului nu poate pretinde decat daune-interese de la celalalt sot, fara a fi afectate drepturile dobandite de tertii de buna-credinta, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

Sustinand ca lipseste consimtamantul sau, in speta, unul dintre soti a solicitat sa se constate nulitatea absoluta a conventiei de rezolutiune a unui contract de vanzare-cumparare cu privire la un imobil, incheiata de catre celalalt sot cu vanzatorul in conformitate cu art. 1550 NCC, prin care partile au constatat neexecutarea obligatiei de plata a pretului si au convenit desfiintarea contractului.

Aceasta conventie nu este un act de dispozitie care sa atraga incidenta dispozitiilor art. 346 NCC – potrivit caruia actele de instrainare sau de grevare cu drepturi reale avand ca obiect bunurile comune nu pot fi incheiate decat cu acordul ambilor soti – intrucat nu vizeaza ipoteza acestui text de lege si anume aceea ca actul sa fie unul de instrainare, ci este un act de solutionare pe cale amiabila a imposibilitatii de executare a contractului, deci un act administrare care nu necesita acordul sotului, raportat la dispozitiile art. 345 alin. (2) NCC, a aratat Inalta Curte.

Vezi aici decizia nr. 525 din 17 februarie 2015 pronuntata de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect constatarea nulitatii unei conventii de rezolutiune a unui contract de vanzare-cumparare.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie