Judecator Cristi Danilet, membru CSM: Cred ca judecatorii ar trebui sa recomande cu mai multa autoritate medierea
Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii a declarat joi, 22 octombrie 2015 la conferinta cu tema ”Medierea pentru judecatori si procurori” ca judecatorii ar trebui sa recomande cu mai multa autoritate medierea pentru ca ar fi in beneficiul tuturor.
”Cred ca judecatorii ar trebui sa recomande cu mai multa autoritate medierea pentru ca ar fi in beneficiul tuturor, si al partilor, si al avocatilor pentru cauzele complexe dar si al judecatorilor insisi care ar avea mai putine cauze de solutionat pe care sa se concentreze cu adevarat, pe cele complexe. (…). (n.r Beneficiile medierii ) timp redus, cheltuieli scazute si solutie favorabila ambelor parti”, a sustinut Cristi Danilet, citat de agrepres.ro.
Judecatorul a afirmat ca anul trecut au fost 3, 5 milioane de dosare de solutionat in instante si 3,1 milioane lucrari penale in parchete, aratand ca prin intermediul medierii s-ar fi rezolvat cel putin o parte din acestea.
”Cred ca trebuie sa le explicam cu adevarat partilor ca pot ajunge la o intelegere intre ele cu privire la toate aspectele cauzelor, (…) astfel sa nu mai fie nevoite sa vina in parchetele sau instantele din Romania. Practic, acum incercam sa convingem colegii judecatori ca ei pot recomanda medierea in toate tipurile de cauze si sa arate partilor ca, daca intelegerea lor presupune aspecte tehnice sau juridice foarte complexe au posibilitatea sa mearga cu avocat la mediator. Sa nu se inteleaga ca mediatorii exercita cumva un fel de pseudo-avocatura. Nu, mediatorul este doar o persoana specializata in rezolvarea conflictelor care aduce in fata sa partile — va asigur ca e foarte greu sa aduci fata in fata partile in afara salii de judecata — si le convinge ca ele insele ar trebui sa ajunga la cea mai buna decizie cu privire la conflict”, a spus judecatorul Cristi Danilet.
Potrivit judecatorului, in anii trecuti au fost cateva mii de acorduri de mediere incheiate, cele mai multe dintre ele fiind validate.
”Practic, judecatorul nu face decat sa verifice din punct de vedere al legalitatii daca acea intelege dintre parti intruneste conditiile prevazute in coduri sau legislatie. Judecatorul nu mai redeschide cazul”, a explicat Cristi Danilet.
Medierea este promovata timp de doua zile in cadrul unei conferinte la Bucuresti la care participa si experti internationali. Potrivit CSM, experti in cadrul evenimentului sunt Rune Lium, judecator in Norvegia, Paul Garlick, avocat si expert al Consiliul Europei, Denis Gabriela Ghervase, judecator la Tribunalul Dolj, Ana Maria Lucia Zaharia, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere si Simona Vladica, reprezentant al Corpului Profesional al Mediatorilor in relatia cu sistemul judiciar pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
La conferinta de joi au participat 80 de judecatori si procurori si 20 de mediatori, care au discutat despre modul in care medierea poate sa degreveze activitatea din instantele si parchetele din Romania.
Conferinta ”Medierea pentru judecatori si procurori” este organizata in cadrul proiectului ”Consolidarea capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale”, implementat de Consiliul Superior al Magistraturii in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!