Presedintele CNCD: Cele mai frecvente discriminari sunt cele legate de varsta, gen, etnie si dizabilitati

 

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat joi, 15 octombrie 2015 ca cele mai vizate discriminari sunt cele legate de criteriul de varsta, de gen, de etnie si de dizabilitati, scrie romaniatv.net.

discriminare”Cele mai vizate discriminari — in special criteriul de varsta, criteriul de gen, etnic, dizabilitate. Dar, la nivel de perceptie, cel mai marginalizat grup este cel al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, consumatori de droguri si cu dizabilitati mentale, mai ales in accesul la munca”, a spus, intr-o conferinta de presa, presedintele CNDC.

Conditia femeii in raporturile de munca a fost un alt subiect atins de Asztalos Csaba.

”Exista practici discriminatorii chiar si in mass media. Sunt exemple de posturi de televiziune care practica contracte de munca pe perioada determinata, 3 luni, 6 luni, iar in momentul in care o angajata ramane insarcinata, nu i se mai prelungeste contractul de munca. Si asta in presa e foarte prezent”, a mai sustinut presedintele CNDC.

Presedintele CNCD a mai afirmat ca persoanele in cauza nu pot beneficia de o protectie sociala si de un posibil concediu de crestere a copilului.

”Avem practici in zona bancar-financiara. In momentul in care femeia se intoarce din concediul de crestere a copilului, efectiv este hartuita, nu mai primeste aceleasi atributii sau, brusc, i se schimba localitatea unde isi desfasoara munca. De exemplu, daca a lucrat la Alba Iulia e posibil sa o trimita la Galati si, atunci, cu siguranta va ceda contractul de munca, pentru ca nu-si va asuma aceasta schimbare”, a declarat Asztalos Csaba.

O alta problema este discursul de ura, care a conoscut o dinamica, in special discursul de ura pe intenet.

Presedintele CNCD a mentionat ca in cazul discursului de ura exisat o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie potrivit careia retelele de socializare constituie spatiu public.

In ceea ce priveste numarul de plangeri, presedintele CNCD a spus ca acesta se situeaza undeva intre 800 si 900 pe an, dar numarul de cazuri in care s-au aplicat sanctiuni a crescut. In 2014 numarul sanctiunilor a fost de 143, in crestere fata de anul precedent cand numarul acestora a fost de 103.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie