Curtea de Conturi a constatat abateri in acordarea si utilizarea subventiilor in cazul bancilor pentru locuinte

 

Curtea de Conturi a constatat abateri in acordarea si utilizarea subventiilor in cazul bancilor pentru locuinte, scrie bursa.ro.

Curtea de conturiReprezentantii Curtii de Conturi a Romaniei au precizat ca urmeaza sa fie stabilite masuri de recuperare a prejudiciilor constatate, potrivit prevederilor legale.

”Curtea de Conturi a desfasurat, in perioada iulie-septembrie 2015, actiunea de control cu tema «controlul utilizarii subventiilor bugetare» la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si la cele doua banci de locuinte, respectiv BCR – Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Bank – Banca pentru Locuinte. Aceasta actiune a urmarit verificarea conformitatii cu cadrul legal aplicabil si a alocarii si utilizarii primei de stat, platita din bugetul de stat, in baza prevederilor art. 311 din OUG nr. 99-2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. (…) in prezent, in urma incheierii activitatii de control, se deruleaza procedurile de conciliere si valorificare prevazute de Regulamentul privind valorificarea si functionarea activitatilor specifice Curtii de Conturi, precum si valorificarea actelor rezultate din aceste activitati, poroceduri ce confera entitatilor supuse controlului dreptul de a-si exprima punctul de vedere fata de fiecare abatere si recomandare cuprinsa in proiectul de raport, respectiv de a depune obiectiuni in termenele legale fata de abaterile consemnate”, au declarat reprezentantii Curtii de Conturi pentru bursa.ro.

La randul lor, reprezentantii bancilor care sunt in vizorul Curtii de Conturi au declarat ca au furnizat Curtii de Conturi toate informatiile si explicatiile necesare privind functionarea sistemului de economisire-creditare, conform dispozitiilor legale in vigoare, dar si privind cele mai bune practici din alte tari europene. Reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) au spus: ”Suntem increzatori ca informatiile puse la dispozitia Curtii vor clarifica subiectul. Controul Curtii este unul planificat inca din 2014”.

Si reprezentantii BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) au precizat: ”Curtea de Conturi desfasoara o procedura standard de control, care face parte din activitatea curenta a institutiei in cauza”.

Primele de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ se pot acorda persoanelor fizice cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil in Romania, conform legislatiei in vigoare.

Prima de stat se stabileste la 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client. Aceasta nu poate depasi echivalentul in lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie