Reuters: Unele tari mari cultivatoare, printre care si Romania, au lasat usa deschisa pentru Organismele Modificate Genetic

 

Unele tari mari cultivatoare, printre care si Romania, au lasat usa deschisa pentru Organismele Modificate Genetic, scrie Reuters citat de capital.ro.

plante modificate geneticDin cele 28 de state membre, 19 au optat pentru interzicerea cultivarii de Organisme Modificate Genetic.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu a declarat: ”Cultivatorii romani de cereale vor imbratisa culturile de porumb modificate genetic. Este ceva normal ca orice fermier, fie el din Spania, Portugalia si Romania, sa-si doreasca reducerea costurilor de productie si o recolta mai mare”.

In Romania, al doilea producator de porumb din UE dupa Franta, suprafata de teren insamantata cu OMG a scazut in ultimii ani, insa Laurentiu Baciu se asteapta ca situatia sa se schimbe.

Statele europene au pareri impartite fata de organismele modificate genetic, chiar daca acestea sunt cultivate pe scara larga in America si Asia. In ultimii 14 ani, in Uniunea Europeana doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultura, insa doar unul singur mai este cultivat si in prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americana Monsanto.

Vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca toti fermierii romani isi doresc sa cultive soia modificata genetic dupa ce Romania va avea aprobarea din partea organismelor europene si internationale, insa trebuie sa facuta si o dezbatere la nivelul societatii.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie