Medierea – O oportunitate de implementare a culturii dialogului

 

Romanialibera.ro scrie despre oportunitatile medierii intr-un advertorial semnat de Dr. Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului de Mediere. ”Statul roman nu trebuie sa priveasca medierea ca pe o obligatie impusa de Bruxelles ci ca pe o oportunitate de implementare a culturii dialogului”, sustine Zeno Sustac:

mediere proces de comunicare”Gandita ca un instrument de implementare a culturii dialogului constructiv in societatea romaneasca, medierea a intampinat in cei noua ani de existenta dificultati in impunerea sa pe scara larga in Romania. Frecventele schimbari legislative, ingerintele unor profesii juridice in conturarea legislatiei, exceptiile de neconstitutionalitate invocate, neasumarea sustinerii publice a medierii de catre statul roman sunt doar cateva cauze ale unei stagnari temporare a propagarii medierii in mentalul colectiv. Aceasta stagnare va fi una temporara, atata timp cat ne vom mai asuma statutul de stat membru al UE, in conditiile in care introducerea medierii in legislatia romaneasca a fost o conditie impusa statului roman in anul 2006 in vederea aderarii la UE.

Ca privire de ansamblu, interesul pentru schimbarea legislatiei in domeniu este un indicator al faptului ca, pe o piata nationala anuala a conflictelor de un miliard de euro, medierea ajunsa la adevaratul sau potential poate incurca interesele celor care promoveaza (contra cost) in mod exclusiv cultura litigioasa, cu valente sociale eminamente vindicative. La acest moment, peste 20 de initiative legislative au ca scop modificarea legislatiei, evident fara o dezbatere publica asumata, fara consultarea specialistilor nationali sau internationali ai domeniului, fara efectuarea unuor studii de impact si fara beneficii pentru romani.

Dialogul constructiv propus de mediere intr-un stat membru al Uniunii Europene nu este nimic altceva decat un reflex social cu efecte sociale purificator-curative in incercarea de a modela societatea. Cele peste 3 milioane de procese aflate pe rolul instantelor sunt un barometru crud dar fidel al faptului ca am uitat sa dialogam.”

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie