Contestatia impotriva incheierii privind controlul judiciar dispus prin ordonanta procurorului. RIL promovat
Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata de Procurorul General al Romaniei, Tiberiu-Mihail Nitu cu recurs in interesul legii, vizand admisibilitatea caii de atac a contestatiei formulate in temeiul art. 204 alin. 1 din Codul de procedura penala impotriva incheierii prin care judecatorul de drepturi si libertati se pronunta asupra plangerii, potrivit art. 213, respectiv art. 215^1 alin. 5 din acelasi Cod, impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat/prelungit masura controlului judiciar, informeaza juridice.ro.
Caracterul neunitar a fost evidentiat prin doua orientari:
In prima orientare s-a sustinut inadmisibilitatea contestatiei formulate in baza art. 204 din Codul de procedura penala, impotriva incheierii prin care judecatorul de drepturi si libertati se pronunta asupra plangerii, intemeiate pe dispozitiile art. 213, respectiv art. 215^1 alin. 5 din Codul de procedura penala, impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat/prelungit masura controlului judiciar.
Potrivit prevederilor art. 213, respectiv art. 215^1 alin. 5 raportat la art. 213 din Codul de procedura penala (introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 82 din 10 decembrie 2014), impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat/prelungit masura controlului judiciar, legiuitorul a prevazut doar o singura cale de atac, respectiv plangerea pe care inculpatul o poate face la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond, sustin adeptii acestei orientari.
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!