Executarea cambiei sau a biletului la ordin

 

Juridice.ro scrie intr-un articol semnat de conf. univ. dr. Traian-Cornel Briciu despre cele trei probleme privind executarea cambiei sau a biletului la ordin:

bilete la ordin”Cambia, dar mai ales biletul la ordin reprezintă titluri executorii des întâlnite în practică. Motivele frecvenței cu care se apelează la aceste instrumente au fost pe larg expuse în lucrările ce abordează problematica titlurilor de credit și nu este cazul să insistăm acum asupra acestor aspecte. Motivul ce a determinat prezenta analiză este unul de ordin practic. Am sesizat unele dificultăți în interpretarea și aplicarea textelor legale în materia executării titlurilor de credit și am considerat că o poziționare față de acestea, fără pretenția de a fi considerată doctrinară, ar putea fi utilă practicienilor cu activitate în materia executării silite.

Am identificat trei probleme care sperăm să prezinte interes. Nu avem pretenția că acestea prezintă calitatea noutății. Asupra unora dintre ele există deja o jurisprudență semnificativă. Cu alte ocazii am formulat puncte de vedere, exprimate în mod public, cu privire la două dintre temele respective[1]. Cu toate acestea, faptul că există încă în spațiul juridic opinii diferite asupra acestora[2], uneori concretizate chiar și în hotărâri judecătorești[3], ne îndeamnă să reconfirmăm argumentat pozițiile exprimate anterior. În plus, am descoperit și aspecte noi, care prezintă interes practic și în legătură cu care există o practică neunitară, fiind insuficient abordate în lucrările consacrate domeniului. Acestea din urmă se unesc cu o mai veche preocupare a noastră, respectiv analizarea și interpretarea legislației taxelor judiciare de timbru.

Motivele care au condus la existența unor controverse în aplicarea legii în legătură cu executarea cambială sunt: legislația specială insuficient înțeleasă de către unii practicieni, ideea greșită potrivit căreia noul Cod de procedură civilă ar reprezenta un moment de reevaluare pentru tot dreptul procesual civil (inclusiv cel preluat în noul Cod de procedură civilă din textele vechiului Cod, din jurisprudența constituită ori doctrina dezvoltată sub acesta din urmă), dar și tendința unor instanțe ca în materia taxelor judiciare de timbru să adopte interpretări rigide ale legii, îngrijorătoare prin dimensiunile efectelor lor asupra dreptului de acces la justiție. La acestea se mai adaugă o cauză specifică. Legea nr. 76/2012, în efortul de a unifica terminologic legislația conexă Codului de procedură civilă, a schimbat denumirea căii speciale prin care debitorul confruntat cu executarea unui titlu cambial poate invoca excepțiile cambiale, din „opoziție la executare” în „contestație la executare”. Modificarea în plan terminologic nu are însă acoperire în planul naturii juridice a mijlocului procesual prevăzut în art. 62 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin. Așa cum vom vedea, unificarea terminologică a dus uneori în practică la o nedorită și inoportună „contopire” a contestaţiei la executare specială (fosta opoziţie) cu contestaţia la executare prevăzută în Codul de procedură civilă. Efectele sunt derutante pentru practicieni.

O precizare terminologică este necesară: deşi vom face referi la „executarea cambială”, noţiunea cuprinde și executarea biletului la ordin.”

Vezi articolul integral AICI

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie