Senatorii au votat o modificare legislativa prin care bancile nu vor mai putea sa-i execute silit pe datornici fara ca mai intai sa se judece cu acestia
Senatorii au votat o modificare legislativa prin care bancile nu vor mai putea sa-i execute silit pe datornici fara ca mai intai sa se judece cu acestia, informeaza digi24.ro.
In prezent, datornicii sunt executati silit fara sa fie chemati la tribunal. Ei pot contesta la judecatorie executarea silita, dar procedura in sine nu este oprita. Ca sa fie suspendata, tot datornicii sunt pusi la plata: ei trebuie sa achite o cautiune.
”Oameni buni, intelegeti ca raman oameni pe strada, iar bancile sunt precum niste ulii. Ce spun eu: nu ca banca nu ar avea dreptul sa-si recupereze, ci sa nu-si recupereze abuziv si cat vrea ea”, a spus initiatoarea modificarii legislative, Cristiana Anghel.
Avocatul Adrian Cuculis a declarat: ”Trebuie sa verifice daca intr-adevar conditiile contractuale au fost respectate, in acest proces omul poate sa invoce existenta clauzelor abuzive, practic se poate face o analizare concreta a contractului si lucrurile acestea, cum ar fi clauzele abuzive, n-ar mai putea sa treaca direct prin filtrul executorului, ci ar trece prin filtrul instantei de judecata”.
De cealalta parte, bancherii nu sunt de acord cu modificarile. I-ar pune la cheltuieli cu judecata si ar trebui sa astepte luni intregi pana sa execute silit un client. In plus, spun ei, legea falimentului personal le va aduce pierderi, pentru ca de ea ar putea profita si clientii care nu mai vor sa-si achite datoriile, desi ar putea.
Florin Danescu, presedintele executiv a Asociatiei Romane a Bancilor a declarat: ”Ne putem foarte des intrebarea cat de rezonabil este cand se pune problema consumatorului sa i se rezolve problema – ce inseamna asta in termeni rezonabili sau de buna-credinta”.
Proiectul trebuie sa treaca de Camera Deputatilor care este for decizional.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!