Ion Iliescu sustine ca nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori CIA

 

Ion Iliescu sustine ca nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori CIA, scrie romanialibera.ro.

ion iliescuFostul presedinte la Romaniei a trimis delegatiei Comisiei LIBE a Parlamentului European, aflata la Bucuresti o scrisoare in care afirma ca nimeni din conducerea altui stat nu a cerut Romaniei infiintarea unor inchisori.

”Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva. Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei”, a scris Ion Iliescu in scrisoarea adresata Comisiei LIBE.

Fostul presedinte a mai sustinut ca nu stie de existenta nor plangeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul Romaniei.

”Nu stiu sa existe plangeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul Romaniei. Daca exista, Justitia trebuie sa-si faca datoria. Este dreptul victimelor sa obtina compensatii pentru suferintele indurate. Am declarat public ca violenta nu se combate cu si mai multa violenta, ca trebuie sa ne adresam cauzelor profunde, ce genereaza acte teroriste”, se mai arata in scrisoare.

Publicatia germana ”Der Spiegel” a publicat in luna aprilie un interviu in care Ion Iliescu afirma ca el a aprobat ”in principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba despre vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie