Regulile examenului auto vor fi modificate din luna octombrie 2015

 

Regulile examenului auto vor fi modificate din luna octombrie 2015, informeaza avocatnet.ro.

scoala de soferiPersoanele care vor sa obtina dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania trebuie sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto, care consta intr-o proba teoretica si una practica.

Conform Codului rutier ”dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie”.

Anterior examenului auto, viitorii soferi trebuie evaluati psihologic si medical si sa urmeze, in cadrul unei scoli de soferi, cursuri de pregatire teoretica si practica.

In prezent sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor, iar cei care nu au promovat proba practica trebuie sa treaca din nou de proba teoretica.

Regula va fi modificata din 5 octombrie 2015 conform Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015.

Concret, din 5 octombrie 2015 persoanele care trec de proba teoretica vor putea sustine proba practica de mai multe ori, fara a mai sustine examenul teoretic. Candidatii vor fi nevoiti insa sa achite taxa de examinare si sa faca cel putin inca sase ore suplimentare de pregatire practica.

”Calificativul «admis» la proba teoretica permite sustinerea probei practice in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica (…). Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata”, se arata in actul normativ publicat in Monitorul Oficial la inceputul acestei luni.

Candidatii care nu se vor prezenta la proba practica vor putea sa ceara o noua programare oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire. Daca trece un an de la absovirea cursului, sustinerea examenului auto este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire.

In plus, cei care vor pica proba teoretica dupa data de 5 octombrie vor putea sa sustina o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

Proba practica va putea fi sustinuta de mai multe ori doar de candidatii care promoveaza proba teoretica incepand cu data de 5 octombrie. Persoanele care sustin si promoveaza proba teoretica inainte de 5 octombrie trebuie sa o sustina din nou daca pica proba practica.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie