Masura arestului la domiciliu poate fi luata pe o durata de cel mult 30 de zile au decis senatorii juristi

 

Masura arestului la domiciliu poate fi luata pe o durata de cel mult 30 de zile au decis senatorii juristi, marti 22 septembrie 2015, scrie agerpres.ro.

comisia juridica a senatuluiArestul la domiciliu poate fi prelungit in cursul urmaririi penale, numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile (art.222), se arata in proiectul legislativ privind aprobarea OUG nr. 24/2015 pentru modificarea Legii nr. 135/2010.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc a declarat: ”Curtea Constitutionala a declarat intregul articol (222 — n.r.) ca neconstitutional astfel incat instantele nu au putut pronunta aceasta masura preventiva (arestul la domiciliu — n.r.). Guvernul a rezolvat intre timp, in vacanta parlamentara, prin OUG astfel incat sa se poata aplica.

Azi nu am facut decat sa punem in acord cu deciziile CCR pe acest subiect in sensul in care s-au stabilit limita la 30 de zile si prelungiri succesive, dar fiecare prelungire limitata la 30 de zile, astfel incat aceasta masura preventiva sa fie reevaluata de fiecare data pentru a nu crea posibilitatea unei prelungiri fara termen la o astfel de masura, care este una exceptionala”.

Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

”Durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile. Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale”, se mai arata in proiectul de lege.

In procedura de camera preliminara si in cursul judecatii, masura arestului la domiciliu poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 30 de zile.

Proiectul de lege a fost initiat de Guvern, Senatul fiind prima Camera sesizata in acest caz.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie