Romania ar putea pierde peste 1,5 miliarde de euro din fondurile europene

 

Romania ar putea pierde peste 1,5 miliarde de euro din fondurile europene, informeaza digi24.ro.

fonduri-euPierderile ar putea interveni din cauza intarzierilor in derularea proiectelor cu fonduri europene din sectoarele transport, mediu si resurse umane.

In ultimii 8 ani Romania a reusit sa cheltuie doar jumatate din fondurile comunitare avute la dispozitie.

Romania a luat 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, din 2007 si pana acum. A avut la dispozitie 19 miliarde, din care mai putem primi bani doar pana la finalul lui 2015. in prima parte a acestui an au fost blocate o parte din programele de competitivitate, resurse umane si mediu. inseamna ca platile catre beneficiari au fost acoperite din banii statului, iar facturile pentru decontare vor fi trimise abia acum Comisiei Europene.

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene a declarat: „Riscul cel mai mare de dezangajare apartine programului operational sectorial pt dezvoltarea resurselor umane. Avem de trimis pana la sfarsitul anului catre Comisia Europeana o suma de aproximativ 500 de milioane de euro”.

In acest fel, statul roman va cheltui alte 1,5 miliarde de euro din fondurile viitoare pentru a acoperi greselile din trecut in sectorul transporturilor.

Radu Limpede, consultant in programe europene a explicat: „Este o gaselnita contabiliceasca, se vor reporta rezultate mai mari pe o anumita perioada, dar sacrificand noua perioada de programare si noul buget”.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie