Mediatorul Dorin Ilie propune CSM uniformizarea practicilor instantelor privind medierea

 

Mediatorul Dorin Ilie propune Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) uniformizarea practicilor instantelor privind medierea prin identificarea corecta si completa a Acordului de Mediere in solutia data:

dorin ilie”In ceea ce priveste depunerea unui Acord de Mediere cand exista un proces pe rolul instantei ori cand Acordul de Mediere trebuie supus consfintirii instantei ca si conditie de validitate (transfer de drepturi de proprietate imobiliara, conflicte succesorale), ori va fi consfintit de catre parti pentru a avea putere executorie, pe portalul instantei (portal.just.ro cu link la dosarele instantei ) apare solutia judecatorului dupa ce ia act de Acordul de Mediere.

Solutia judecatorului poate fi: in procesele penale de incetare a procesului penal; in procesele civile de finalizare a judecatii prin consfintirea intelegerii partilor cuprinsa in Acordul de Mediere; ori in ambele cazuri de respingere a acordului de mediere si continuare a judecatii daca Acordul de Mediere contravine legii, ordinii publice ori bunelor moravuri, neindeplinind conditiile de fond si de forma cerute de lege.

Astfel, in acest moment, la procesele civile instanta dispune urmatoarele:”ia act de intelegerea partilor si consfinteste Acordul de mediere intervenit intre ele”. La procesele penale instanta „dispune incetarea procesului penal in temeiul art 16 teza finala CPP in baza Acordului de Mediere intervenit intre x si y”.

In cele mai multe cazuri judecatorul in solutia pe scurt vizibila pe portal nu identifica Acordul de Mediere; uneori il identifica partial. Exista insa si cazuri in care il identifica complet. Din analiza facuta de mine reiese ca unele instante nu identifica deloc acordul de mediere, altele identifica Acordul de Mediere doar prin numele mediatorului, altele doar prin numarul si data Acordului asa cum este acesta inregistrat in registrele profesionale ale mediatorilor, altele doar prin data acordului si numele mediatorului care l-a intocmit, altele doar prin numele mediatorului.

Instanta care nu identifica deloc acordul de mediere (cele mai multe cazuri)- Incetarea procesului penal

Instanta care identifica Acordul de Mediere doar cu numar si data – Solutie apel

Instanta care identifica Acordul de mediere doar cu data – Solutie

Instanta care identifica Acordul de mediere doar cu numele mediatorului Solutie pe scurt

Instanta care identifica corect Acordul de Mediere (numar, data, nume emitent-mediator care il intocmeste) Solutie

Intrucat este un document care trebuie sa asigure o stabilitate a raporturilor juridice atat de ordin privat intre parti cat si de ordin public prin faptul judecatorului de a lua act de el si a dispune solutia potrivita in fiecare caz, consider ca este stringent ca orice solutie publica data cu privire la orice Acord de Mediere sa specifice numarul si data cu care acesta este inregistrat in registrele profesionale ale mediatorilor precum si emitentul, Biroul de Mediator ori Societatea Profesionala de Mediatori care l-a intocmit/redactat.

Identificarea corecta si completa a unui Acord de Mediere se face dupa numar, data inregistrarii in registrele profesionale ale mediatorului si Biroul de Mediator(i) ori Societatea Profesionala de Mediatori care l-a intocmit. Astfel un Acord de Mediere corect si complet identificat are urmatoarea forma: ACORD DE MEDIERE NR 100/17.09.2015 INTOCMIT DE BIROU DE MEDIATOR DORIN ILIE”

Prezenta propunere o intemeiez pe urmatoarele considerente:

1. Clientii care apeleaza la un mediator il pot evalua pe acesta si dupa criteriul muncii lui: un caz anume rezolvat de el, vizibil pe portalul instantelor, caz care poate fi similar cu al lor poate doza incredere in mediere si in acel mediator, apeland in consecinta la medierea litigiului lor.

2. Mostenitorii unei persoane pot afla – in timp- numele mediatorului care a solutionat un conflict al defunctului fara a mai fi nevoie sa mearga la registratura instantei pentru a cere copie dupa documentele de mediere depuse la dosar, simplificandu-se astfel atat eforturile lor cat si randul la registraturile instantelor.

3. Identificarea corecta si completa a Acordului de mediere duce si la prevenirea eventualelor exercitari fara drept a profesiei de mediator, de alte persoane decat mediatorii autorizati in baza Legii 192/2006 sau de catre mediatorii suspendati prin sanctiuni disciplinare. Stim cu totii de cazuri in care acorduri de mediere au fost respinse dar nu se stia numele mediatorului. Mai mult, asupra unor Acorduri de mediere poate plana suspiciunea ca doar au titulatura unor documente specifice profesiei de mediator dar nu au fost intocmite de un mediator autorizat si activ aflat pe Taboul Mediatorilor Autorizati si activi tinut de Consiliul de Mediere din Romania. Acest lucru ar duce la o incertitudine si o incoerenta in actul de mediere, si in consecinta la neincrederea in mediere. Cunoasterea mediatorului care a intocmit acordul de mediere poate duce la o verificare a acestuia pe Tablou, de catre persoanele interesate. S-ar asigura astfel o verificare necesara care poate preveni unele fapte cu caracter ilegal.

4. Identificarea corecta si completa a Acordului de mediere ar fi o nota (pozitiva sau negativa) a mediatorului care a mediat situatia si a intocmit acel act, luand in considerare faptul ca si solutiile instantelor de respingere a acordurilor de mediere ar trebuie sa fie scrise explicit in solutiile instantelor. Astfel daca o instanta penala sau civila respinge un acord de mediere pe temei de ilegalitate ori pentru faptul ca acea intelegere contravine bunelor moravuri, solutia de respingere trebuie sa identifice acordul de mediere cu numar, data si nume mediator.

5. Identificarea corecta si completa a Acordului de mediere ar determina mediatorii sa depuna mai multa diligenta si sa aiba mai multa atentie la intocmirea Acordurilor de mediere, astfel s-ar crea premisele pentru ca intelegerile din mediere si redactarea acestora in cuprinsul acordului de mediere sa se faca cu mai mult profesionalism, avand in vedere ca teama de a ii fi respins acordul de mediere si publicarea respingerii acelui acord de mediere i-ar aduce un minus respectivului mediator. Cu cat mai multe acorduri respinse cu atat este respectivul mediator mai slab din punct de vedere profesional. Cu cat mai multe acorduri consfintite cu atat este un mai bun profesionist. Iar cetatenii si justitiabilii trebuie sa cunoasca adevarata valoare a profesionistului.

6. Aceasta prevedere ar veni in sprijinul cetatenilor in a-si alege mediatori care exercita profesia cu profesionalism si constanta, si nu ca pe un hobby cand si cand, si ar constitui pentru justitiabili un indicator pentru alegerea unui mediator potrivit.

7. Propunerea ar putea fi in timp un criteriu public si transparent de evaluare a fiecarui mediator mai cu seama a gradului sau de profesionalitate si volumului sau de activitate.

8. S-ar stopa un fenomen de publicitate neloiala care si-a facut aparitia printre mediatori: unii isi fac publicitate cu linkuri de pe portal la conflicte/litigii mediate de alti colegi (devreme ce nu apare numele mediatorului care intcomeste documentul orice mediator isi poate aroga acel acord de mediere, acea reusita).

9. Ar conduce la cunoasterea mai indeaproape de catre magistrati a mediatorilor activi si care profeseaza cu adevarat medierea si ar duce la o mai buna relationare a mediatorilor cu sistemul judiciar, bunele relatii interprofesionale astfel construite conducand si ele la o incredere mai mare in mediere.

Prezenta propunere poate fi insusita de orice persoana indrituita sau abilitata sa faca demersurile necesare atingerii scopului asa cum acesta este analizat in cele de mai sus.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie