Tichetele cadou de maxim 150 de lei nu vor mai fi impozitate de anul viitor

 

Tichetele cadou de maxim 150 de lei nu vor mai fi impozitate de anul viitor, informeaza avocatnet.ro.

tichet-cadouOdata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal modul de impozitare a cadourilor oferite de angajator salariatilor va fi modificat de la 1 ianuarie 2016. Pentru firme creste limita de deductibilitate a cheltuielilor cu cadourile in bani si in natura acordate angajatilor, iar in cazul salariatilor tichetele cadou devin neimpozabile, daca nu depasesc valoarea de 150 de lei.

In prezent, in cazul angajatorului cheltuielile cu cadourile in bani si in natura sunt incadrate in categoria cheltuielilor sociale, care sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2016 cota va creste la 5%.

In aceasta categorie de cheltuieli intra si urmatoarele:

– ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;

– contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

– alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.

In cazul angajatilor, conform Codului fiscal (art 55, alin 4, lit a) din vechiul Cod fiscal, cadourile constand in bani sau in bunuri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. In cazul copiilor, plafonul stabilit se aplica pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat.

Noul Cod fiscal va reglementa tratamentul discriminatoriu care exista in prezent: daca acorzi un cadou in bani cu ocaziile de mai sus este considerat neimpozabil, iar daca acorzi tichete cadou le impozitezi cu 16%.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie