Salariile militarilor romani ar putea fi majorate

 

Salariile militarilor romani ar putea fi majorate, informeaza digi24.ro.

Armata ROUn proiect de lege intocmit de Ministerul Apararii Nationale prevede ca salariile si soldele soldatilor care participa in misiuni internationale sa fie marite. Majorarea ar putea atinge chiar si 50 la suta in cazul diurnelor acordate de statul roman celor care lupta peste granitele tarii. In prezent armata romana este printre cele mai slab remunerate armate trimise pe frontul din Afganistan.

De asemenea si salariile militarilor cu grade mici si ale celor care participa la misiuni internationale vor fi majorate cu 50%. Ofiterii integrati in cele doua centre NATO din Romania ar putea primi majorari de pana la 30%.

Ministerul Muncii a avizat deja proiectul.

Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale a declarat: ”Am avut in vedere ca in primul rand soldații, sigur toate cadrele militare, dar in primul rand cei care au salariile mai mici sa beneficieze de o solda mai mare”.

Salariul de incadrare a unui soldat in Romania este in prezent de 789 de lei (echivalentul a aproape 200 de dolari). In Statele Unite ale Americii un soldat primeste la inttrarea in armata 1.500 de dolari si sporuri de trei ori mai mari decat cele acordate de statul roman.

Privind diurnele, un militar roman primeste 81 de dolari, in timp ce un infanterist american primeste zilnic 225 de dolari.

Salariile militarilor romani nu au mai fost marite de opt ani. Procentul personalului care paraseste armata din cauza veniturilor mici si a dotarilor precare a ajuns la 10-15% anual.

Propunerile Ministerului Apararii trebuie aprobate de Parlament si promulgate de presedinte.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie