Ce atributii si ce onorariu are un diriginte de santier?

 

Persoanele care vor sa-si construiasca o casa au obligatia de a angaja un inginer sau subinginer autorizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (diriginte de santier), scrie adevarul.ro. Persoanele care nu vor angaja un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

ConstructiiObligativitatea apare in Legea nr. 177/2015 care modifica si completeaza Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, fiind publicata in Monitorul Oficial nr. 484 din 2 iulie 2015.

Unde gasim dirigintii de santier?

Dirigintii de santier se gasesc pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii (isc-web.ro), la rubrica Autorizari, Registrul Dirigintilor de santier Autorizati de ISC. Trebuie selectate judetul si categoria de servicii pentru care este angajat dirigintele.

Care sunt atributiile unui diriginte de santier?

Dirigintele de santier ajuta la obtinerea lucrarilor de buna calitate, rezistente in timp, la optimizarea si reducerea consumurilor de materiale si manopera. De asemenea, un diriginte de santier va ajuta sa nu fiti inselati, incarcati la situatiile de plata si sa fiti in legalitate.

Cateva dintre atributiile dirigintelui de santier:

– urmareste respectarea legislatiei cu privire la produsele de constructii, respectiv: existenta documentelor de atestare a calitatii, corespondenta acestora cu prevederile cuprinse in documentele de calitate, proiecte, contracte;

– interzice utilizarea materialelor de constructii necorespunzatoare sau fara certificate de conformitate, ori fara agrement tehnic (pentru materialele netraditionale);

– verifica existenta autorizatiei de construire, precum si indeplinirea conditiilor legale cu privire la incadrarea in termenele de valabilitate;

– preda catre investitor/utilizator actele de receptie si cartea tehnica a constructiei, dupa efectuarea receptiei finale.

Care este onorariul unui diriginte de santier?

Onorariul dirigintelui de santier poate porni de la 1.500-2.000 de lei pentru o lucrare simpla, dar poate fi calculat si in functie de fazele constructiei.

In cazul in care se opteaza pentru plata in functie de fazele constructiei dirigintele poate percepe 100 de euro per vizita sau 200 de euro per faza determinanta.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie