Hotarare ICCJ privind constatarea clauzelor abuzive. Intelesul sintagmei ”limbaj clar si inteligibil”

 

Intr-un litigiu avind ca obiect constatarea caracterului abuziv al unor clauze cuprinse intr-un contract de credit bancar, in conformitate cu practica sa constanta, o instanta poate analiza o ICCJclauza ce se refera la obiectul principal al contractului sau la caracterul adecvat al pretului sau al remuneratiei, cat timp acestea nu au fost redactate in mod clar si inteligibil, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

Limbaj clar inseamna, in primul rand, exprimarea corecta din punct de vedere gramatical, iar sub sub acest aspect, chiar daca respectivele clauze au fost exprimate clar din punct de vedere gramatical, trebuie tinut seama de faptul ca ele nu au fost negociate, contractul fiind unul de adeziune, iar faptul ca banca a informat pe reclamanti in legatura cu continutul contractului si ca le-a lasat timp de analiza si gandire nu inseamna ca a si negociat aceste clauze cu reclamantii, a precizat ICCJ.

Limbajul inteligibil inseamna posibilitatea pentru consumatori sa prevada consecintele ce decurg din cuprinsul clauzelor contractului, mai ales sub aspectul consecintelor economice care rezulta din acesta, in ceea ce-i priveste, a mai precizat ICCJ.

In ceea ce priveste mecanismul revizuirii ratei dobanzii de catre banca, sintagma „schimbare semnificativa pe piata monetara” nu respecta, in nici un caz, cerintele aratate mai sus, mai ales in ce priveste consecintele economice in ce-i priveste pe consumatori, mai spune Inalta Curte.

Vezi aici decizia nr. 3661 din 20 noiembrie 2014 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect constatare clauze abuzive.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie