Opinii EY privind impozitarea informaticienilor

 

In contextul scutirii de impozit pe venit acordata programatorilor indiferent de specializarea absolvita, IT-istii din Romania par privilegiati, scrie dailybusiness.ro.

ey (ernst&young)IT-ul este domeniul in care se platesc salarii bune, se opereaza scutiri de impozit pe salariu, iar cei care lucreaza pe cont propriu sunt taxati pe baza unui sistem forfetar foarte avantajos.

Gabriel Sincu si Claudia Sofianu, directori executivi in cadrul EY Romania isi prezinta opiniile cu privire la impozitarea informaticienilor.

„Am asistat in aceasta vara la o discutie in cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget – Finante a Parlamentului pe tema noului cod fiscal in care un reprezentant al industriei tehnologiei informaţiei solicita scutirea de la impozitare a profitului reinvestit in echipamente si programe informatice. Un domn parlamentar, altfel bine pregatit, a replicat: ”Dar cate avantaje si facilitati mai vreti, mai tinere? Vreti sa platiti si mai putin?”.

Reactia, desi dura, nu m-a mirat si in contextul respectiv am inclinat sa fiu de acord cu ea. Casta IT-stilor din Romania pare una privilegiata: acesta este domeniul in care se platesc salarii bune, opereaza scutiri de impozit pe salariu, iar cei care lucreaza pe cont propriu sunt taxati pe baza unui sistem forfetar foarte avantajos.

Mass-media este interesata de astfel de subiecte si prezinta afaceri de succes din acest domeniu, cladirile de birouri se umplu tot mai mult de informaticieni non-conformisti veniti la munca pe bicicleta, sefii de HR ai multinationalelor din domeniu se plang ca nu au suficienti oameni pe care sa ii angajeze. Se ridica totusi intrebarea: e chiar atat de bine? Este suficient exploatat domeniul si se intreprinde suficient de mult pentru a face din tehnologia informatiei cartea castigatoare a economiei din Romania?

Daca ne uitam pe cifrele publicate de statistica oficiala, vedem ca domeniul IT a contribuit in trimestrul I din 2015 cu 7% la formarea produsului intern brut, iar in 2014 cu 5,9%. Comparativ, in T1-2015, industria a contribuit cu 21%, comertul cu 17,5% sectorul public cu 11,1% iar imobiliarele au adus 10,5%. in ceea ce priveste cresterea economica din T1-2015, dintr-un +4.3% doar +0,8% se datoreaza IT-ului. Asadar, departe de a fi vedeta economiei, tehnologia informaţiei pare mai degraba un outsider care incearca sa isi faca loc in fata.”

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie