Regimul fiscal al veniturilor dintr-un blog

 

Avocatnet.ro scrie despre regimul fiscal al veniturilor dintr-un blog.

Potrivit datelor furnizate de site-ul zelist.ro, in Romania exista peste 5.300 de bloguri active, dintr-un total de aproape 90.000 create.

internetAdrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar sustine: ”continutul postarilor facute in forma scrisa pe un blog reprezinta o proprietate a persoanei fizice autoare a acestor scrieri, iar aceasta isi insuseste sanctiunile prevazute de lege daca sunt incalcate normele de conduita sau drepturile de proprietate intelectuala ale altei persoanei”.

Drepturile de autor sunt reglementate prin articolul 7, alin. a) din Legea nr. 8/1996:

”Art. 7 Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:

a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator; […]”

Veniturile din drepturile de proprietate intelectuala sunt asimilate veniturilor din activitati independente, conform art. 46 alin. (1) si (4) din Codul fiscal:

”Art. 46

(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(…)

(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea”.

Exista doua proceduri de impozitare in functie de realizarea efectiva a valorificarii drepturilor de proprietate intelectuala:

„Pentru veniturile din vanzarea de tablouri sau veniturile din vanzarea unor sculpturi, persoana fizica se va inregistra la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca un contribuabil de sine statator, va conduce contabilitate in partida simpla si va depune declaratie anuala de impozit pe venit. Aceasta procedura nu consideram ca este aplicabila persoanelor fizice ce realizeaza venituri din cedarea inscrisurilor sau prin valorificarea inscrisurilor de pe un blog. In acest caz particular se datoreaza contributia individuala la asigurarile de sanatate in procent de 5,5% din venitul net”, a explicat consultantul.

A doua procedura de impozitare este o procedura mai usor de aplicat si este reglementata de art. 52 din Codul fiscal. Aceasta porneste de la faptul ca persoana fizica incaseaza o suma de bani in baza unui contract civil de valorificare a drepturilor de proprietate intelectuala, iar platitorul de venit retine din suma datorata persoanei fizice impozitul si il achita la buget.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie