Hotarare ICCJ privind contractul de leasing vs. contractul de credit

 

Prin OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, au fost instituite norme speciale privind regimul juridic al contractului de leasing, care nu-i confera natura unei operatiuni de creditare, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

ICCJConform art. 22 din OG nr. 51/1997, operatiunea de sale and leaseback nu poate fi asimilata cu contractul de credit si chiar daca prezinta particularitati fata de forma clasica a contractului de leasing, din punct de vedere juridic, insa, suntem in prezenta a doua contracte diferite, deoarece, in cazul creditului bancar, clientul primeste o suma de bani de la institutia financiara, pe cand, in cazul contractului de leasing, locatorul nu ofera locatarului bani, ci finanteaza cumpararea unui bun, pe care ulterior il transmite locatarului in posesiune si folosinta temporara.

Nu poate fi invocata nulitatea clauzelor contractuale din perspectiva asimilarii contractului de leasing cu contractul de imprumut bancar, normele care guverneaza acest din urma contract nefiind aplicabile in cauza, a retinut ICCJ.

Vezi aici decizia nr. 2786 din 30 septembrie 2014 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect constatare nulitate absoluta contract de leasing.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie