Hotarare ICCJ privind principiul efectului direct al dreptului european

 

Principiul efectului direct al dreptului european, alaturi de principiul suprematiei, consacrat de CJUE, permite persoanelor fizice sa invoce in mod direct dreptul european in fata instantelor, independent de existenta unor acte cu continut similar in dreptul national, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), despre care scrie juridice.ro.

ICCJPrincipiul priveste doar anumite acte europene si face obiectul mai multor conditii. Efectul direct al unui act poate sa priveasca numai relatiile intre o persoana fizica si un stat membru (efectul direct vertical) sau sa fie extins la relatiile intre toate persoanele fizice (efectul direct orizontal).

Persoanele fizice pot invoca in mod direct normele europene in fata instantelor nationale si europene, fara ca statul membru sa reia, in mod necesar, norma europeana in cauza in sistemul sau juridic intern. Prin urmare, efectul direct al dreptului comunitar poate fi invocat numai de particulari, iar nu de stat prin instituțiile sale.

Vezi aici Decizia nr. 3162 din 14 noiembrie 2014 pronuntata in recurs de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect despagubiri.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie